Erişilebilirlik

Almanya’da Çifte Skandal


Siyasetçilerin, sporcuların ve işverenlerin vergi kaçırmak için kullandıkları yöntemleri deşifre eden ‘Panama Belgeleri’ sızıntısı, Almanya’da da büyük yankı uyandırdı.

Listede dünyanın çeşitli ülkelerinde, görevdeki ve eski devlet ve hükümet başkanının adları yer alıyor. Şu ana kadar yayınlanan isimler arasında Alman siyasetçiler bulunmuyor, ancak çok sayıda Alman bankasının yanısıra birbirinden ünlü çok sayıda Alman şirketinin adının bulunduğu öne sürülüyor. Basında çıkan haberlerde en az 15 Alman bankasının doğrudan ya da yan kuruluşları aracılığıyla skandala karıştığı belirtildi. Konuyla ilgili iddialara göre, Türkiye dahil olmak üzere bir çok ülkede ihale kazanmak için rüşvet verdiği ortaya çıkan Siemens de Panama’da ‘offshore’ hesapları olan firmalar arasında.

İstihbarat skandalı

Almanya’yı çalkalayan bir başka haber ise, ülkede dış istihbarattan sorumlu Federal Haberalma Teşkilatı'nın (BND) yıllardır müttefik ülkelerin kritik bakanlıklarını ve uluslararası kuruluşları dinlediğinin ortaya çıkması. Haber dergisi Der Spiegel’in konuyla ilgili haberine göre, BND 2013 yılından bu yana sistematik bir şekilde ABD Dışişleri Bakanlığı, İngiltere Savunma Bakanlığı, İsrail Başbakanlık Ofisi, Avusturya ve Belçika’nın içişleri bakanlıklarını dinledi. Örgüt ayrıca Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi’ni de (DEA) dinlemeye aldı. Der Spiegel’e konuşan bir istihbarat yetkilisi, telefon görüşmeleri, cep telefonu ve e-posta mesajlarının dinlemeye alındığını ve elde edilen bilgilerin 10 yıllık ‘uzun vadeli analizler’ için kullanıldığını doğruladı. BND tarafından dinlenen kurumlar arasında Uluslararası Para Fonu (IMF), Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Birleşmiş Milletler’in (BM) çeşitli birimleri de bulunuyor. Basına yansıyan ayrıntılara göre, BND Almanya’daki tüm büyükelçilik ve başkonsoloslukları da dinlemeye aldı.

2014 yılında BND’nin 2009'dan beri sistemli olarak Türkiye'de dinlemeler yaptığı, federal hükümetin Türkiye’yi “dinlenmesi gereken NATO üyesi ülke olarak” adlandırdığı ortaya çıkmıştı. 2013 yılında Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) eski çalışanı Edward Snowden, NSA’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel dahil Almanya’da birçok siyasetçi ile kamu kuruluşlarını takip ve dinleme altına aldığı ortaya çıkarmıştı. Bu olaydan sonra Merkel “Dostlar arasında casusluk olmaz” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG