Erişilebilirlik

Almanya'da Çalışmak İsteyenlere Şartlarda Kolaylık


Ekonomisindeki büyüme ve nüfusundaki yaşlanma dolayısıyla nitelikli iş gücü açığı her geçen gün artan Almanya, meslek eğitimi yapmış veya meslek sahibi olanlarla, yüksek öğrenimlerini bitirmiş herkese kapılarını açmaya hazırlanıyor.

AB ve AB dışındaki ülkelerden kalifiye elemanların ülkeye gelmesini hedefleyen ve geçen Aralık ayında Federal Hükümet tarafından kabul edilen yasa tasarısı Federal Meclis’te görüşülmeye başlandı. Tasarıyı "Tarihi dönüm noktası" olarak tanımlayan Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, kamuoyunda "Göç Yasası" olarak adlandırılan yeni yasa hakkında, "Almanya’nın kontrollü ve düzenli bir şekilde uzman işgücü ihtiyacını karşılayabilecek. Yasa tasarısı, kimin, hangi şart ve kriterlerde Almanya’ya gelip çalışabileceğini çok açık biçimde belirliyor" dedi.

Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, kalifiye eleman eksiğinin Almanya’nın bir çok bölgesinde büyümeyi frenleyen bir duruma dönüştüğünü belirterek, "Ülkemizin ekonomik açıdan büyümesini istiyorsak, başka ülkelerden kalifiye eleman çağırma dışında bir olanak kalmadı" dedi. Heil, Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından hazırlanan tasarıda öngörülen, mültecilerin istihdam piyasasına kazandırılması planını da savundu. Buna göre, Almanya’da iltica başvurusu tanınmamış, ancak meslek eğitimi gören mülteciler sınır dışı edilemeyecek. Federal Meclis’teki görüşmede, muhalefetteki Yeşiller ve Sol Parti düzenlemenin daha geniş kapsamlı ve uzun vadeli yapılmasını talep ederken, göçmen karşıtı Almanya için Alternetif (AfD), iş olanaklarının önce Almanlara önerilmesi gerektiğini ve Alman gençlerin meslek eğitimine öncelik verilmesini istedi. Şimdiye kadar geçerli olan uygulamaya göre, aynı iş dalında çalışabilecek Alman adayların olup olmadığının araştırılması gerekiyor.

İş ve ekonomi dünyası, AB dışındaki ülkelerden nitelikli insanlar için yeni olanaklar sunan yasayı olumlu karşılıyor. Konuyla ilgili raporlara göre, ülkede şu an itibarıyla 1 milyon 200 binden fazla iş gücü açığı mevcut. Alman Ekonomi Enstitüsü, kalifiye eleman açığından dolayı Alman ekonomisinin yılda yaklaşık 30 milyar Euro kayba uğradığını belirledi.

Uzmanlar, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda Almanya’daki çalışan sayısının 45 milyondan 2050 yılına kadar 29 milyona düşeceğini ifade ediyor. Aynı hesaplamalara göre, istihdam piyasasının yanı sıra, emeklilik, sağlık, bakım sigortalarının finanse edilebilmesi için her yıl yaklaşık 330 bin insanın Almanya’ya göç etmesi gerekiyor.

Yeni yasayla, hasta ve yaşlı bakıcı, inşaat, metal, IT gibi branşlarda eğitim görmüş veya branşlarda meslek diploması bulunanlar, ülkelerinden gelmeden önce bir iş sözleşmesi imzalanması durumunda, Almanya’ya gelip hemen çalışabilecek. Herhangi bir iş sözleşmesi olmadan da iş aramak için belirli bir süreliğine Almanya’ya gelebilmek mümkün olacak.

Buna göre, meslek diplomalarını bulundukları ülkede Almanya’nın temsilciliklerinde denkleştiren ve mesleği yapabilecek derecede Almanca konuşabildiğini kanıtlayan vasıflı elemanlar ve söz konusu branşlarda eğitimli akademisyenler somut bir iş teklifi olmadan da, iş aramak için Almanya’ya gelip geçici oturum izniyle 6 ya kadar kalabilecek. Türkiye’de diploması olan akademisyenler ve tüm alanlarda meslek eğitimi diplomasına sahip kişiler de söz konusu uygulamadan yararlanabilmek için başvurabilecek. Almanya'ya gitmek isteyen ve şartları yerine getirenlere 6 aylık vizeyi büyükelçilikler verecek. Türkiye’den Almanya’ya iş aramak amaçlı gelecek nitelikli elemanların iş aradığı sürece geçimini sağlayacağını Almanya’ya gelmeden önce belgelemesi gerekecek.

Yeni yasanın Federal Meclis ve Federal Konsey’de onaylandıktan sonra, 1 Ocak 2020’de yürürlüğe girmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG