Erişilebilirlik

Alman Medyasında Türkiye 1 Numaralı Haber


Türkiye’deki hükümet karşıtı kitlesel protesto gösterileri Alman basınında hemen hemen bütün gazetelerin ve televizyon kanallarının ana konularından biri olmaya devam ediyor, gösteriler Alman siyasetçileri tarafından da yorumlanıyor. Haftalık basın toplantısında konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Başbakanlık sözcüsü, Angela Merkel’in Türkiye’deki olayları, özellikle de polisin göstericilere karşı sert tutumunu kaygıyla izlediğini duyurdu. Sözcü Steffen Seifert, Merkel’in ‘Şu anda en önemlisi gerilimin aşağıya çekilerek diyalog kurulması’ şeklindeki görüşünü aktarırken, Alman Başbakanın fikir ve gösteri özgürlüğünü demokrasilerin vazgeçilmezi olarak algıladığını, ayrıca güvenlik güçlerinin de hukuk sınırları içinde kalması gerektiğini söyledi. AB konusundaki bir soruyu da yanıtlayan sözcü, Türkiye’de yaşananların ülkenin AB sürecine şu an için bir etkisi olmayacağını düşündüğünü belirtti.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth ise AB’nin Türkiye’yi dışlayıcı tavrı sonrasında Başbakan Erdoğan’ın Avrupa’nın Türkiye’yi zaten önemsemediğini düşündüğünü, bu yüzden de demokratik değer ve prensiplere önem verme gereği hissetmediğini öne sürdü. Öte yandan Claudia Roth; Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ve partinin 12 Türkiye kökenli federal ve eyalet milletvekili ile birlikte Başbakan Erdoğan’a açık mektup yazdı. Gelişmelerin kendilerini derinden etkilediğini ve endişelendirdiğini söyleyen milletvekili, Erdoğan’a protestocularla diyalog çağrısı yaptı.

Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Memet Kılıç çağrılarının çok önemli bir amacının sivil halka karşı uygulanan şiddete son verilmesi olduğunu söyledi. Memet Kılıç, Türkiye’de yaşanan gelişmeleri Almanya başta olmak üzere AB’nin yakından izlemesini doğal olarak tanımlıyor.

Bu arada Almanya’da yaşayan 3 milyona yakın Türkiye kökenli göçmen nedeniyle Türkiye’deki gelişmelerin geleneksel olarak yakından takip edildiği ülkede devlet televizyonları ARD ve ZDF'in yanısıra RTL, Pro 7 gibi özel ve N-TV, N24 ve Phönix gibi haber kanalları da bültenlerinde İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin önemli bölümüne yayılan eylemleri sürekli olarak aktarıyor.

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung, AKP ve Başbakan Erdoğan'ın son seçimlerde üçüncü kez elde ettiği başarıyı, ‘kendine sınırsız hak’ olarak yorumladığını ve bunun büyük bir yanılgı olduğunu savunuyor. Sol liberal Süddeutsche Zeitung, ‘Kazanana kadar kendimizi savunacağız’ başlıklı haberinde, gösterilerin tüm ülkeye yayıldığını, AB ve ABD’nin de polisin göstericilere sert müdahalesini kınadığına dikkat çekiyor. Başkentte çıkan Der Tagesspiegel gazetesi ise ‘Türk baharı’ başlığını attığı yorumda, son günlerde yaşananlardan sonra Türkiye’de artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söylüyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG