Erişilebilirlik

Alman Meclisi'nin Türkiye'ye ‘Tehdit’ Tepkisi Dinmiyor


Almanya Federal Meclisi Başkanı Norbert Lammert
Almanya Federal Meclisi Başkanı Norbert Lammert

Alman Federal Meclisi'nin 1915 olaylarını ’Ermeni Soykırımı‘ olarak tanımlamasının üzerinden tam bir hafta geçti, ancak Türkiye ve Almanya arasında konuyla ilgili gerilim devam ediyor. Bugün Federal Meclis’in haftalık olağan oturumunun açılışında konuşan Federal Meclisi Başkanı Norbert Lammert, oylamada ’evet‘ oyu kullanan Türkiye kökenli milletvekilleri konusunda Ankara'dan yapılan açıklamaları sert bir dille eleştirdi.

’’Parlamentodaki tek bir milletvekilini tehdit ederek baskı kurmaya çalışmak, tüm meclise saldırmak“ anlamına gelir diyen Lambert, meclisteki partilerin tehdit alan milletvekilleri ile dayanışma içinde olduğunu söyledi. İsim vermeden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyla ilgili sözlerini de eleştiren Lambert, ’’21. yüzyılda demokratik bir şekilde seçilmiş bir cumhurbaşkanının, demokratik bir biçimde seçilmiş Alman Parlamentosu‘nun Türk kökenli milletvekillerinin kökenini sorgulayabileceğini ve kanlarının bozuk olduğunu söyleyebileceğini hiç tahmin etmezdim.“ dedi. Federal Meclis Başkanı, ayrıca ’’Milletvekillerinin terörist grupların meclisteki uzantısı olduğu cümlesini olduğu gibi reddediyorum“ şeklinde açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tasarının meclise gelmesine öncülük eden Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ve oylamada 'evet' oyu kullanan Türkiye kökenli milletvekilleri için 'Bu vekillerin PKK'nın uzantısı olduğu‘ şeklinde konuşmuştu. Bugünkü meclis toplantısında, muhalefetteki Sol Parti’nin talebi üzerine özel bir oturumda, milletvekillerine yönelik sert tepkiler ve soykırım kararı sonrasında iki ülke arasındaki gerilim ele alınacaktı. Ancak Sol Parti, Federal Meclisi Başkanı Norbert Lammert’in açıklamalarının ‘’yeterli ve tatmin edici“ olduğunu ifade ederek, oturum talebini geri çekti.

Alman Meclisi'nde Ermeni soykırımı karar tasarısının kabul edilmesine tepkiler Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin de en önemli konularından biri. Konuyla ilgili analizlerde Türkiye kökenli milletvekilleri ile Türk kamuoyu arasında oylama sonrası bir uçurum oluştuğu, ayrıca milletvekillerine yönelik tehdit mesajlarının büyük bir bölümünün Almanyalı Türkler tarafından gönderilmesinin Alman medyasında olumsuz haberlere ve sonuçta Almanya’daki Türk imajının zedelenmesine neden olacağı belirtiliyor. Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu da, alınan soykırım kararının ve tepkilerin burada yaşayan Türkerlerin yaşamını olumsuz etkileyeceğinden yola çıkıyor.

Öte yandan Ramazan ayında geleneksel olarak Berlin’in en büyük camisi olan DİTİB Şehitlik Camii’nde planlanan iftar programı ’Görülen lüzum üzerine’ iptal edildi. Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği DİTİP, konuyla ilgili olarak ’’Özellikle sosyal medyada camiye karşı tehditler ve iftar vaktinde protesto eylemi çağrılarının, atmosferi ve güvenliği riske atacağı endişesi bizleri iftar programını iptal etme kararını verdirdi“ şeklinde bir açıklama yaptı. İftara soykırım oylaması öncesinde davet edilen Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, oylamada evet oyu kullanan Sol Parti milletvekili Azize Tank ve oy kullanmayan, ama tasarıyı destekleyen Özcan Mutlu’nun bu akşam planlanan iftara katılacaklarını açıklamışlardı. Sosyal medyada son günlerde söz konusu politikacıların cami önünde ve iftar sırasında protesto edilmesi yönünde çok sayıda çağrı yapılmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG