Erişilebilirlik

Alman Ekonomisinden Tehlike Sinyalleri


Alman Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ekonomiyi canlandırma planına karşı
Alman Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ekonomiyi canlandırma planına karşı

Ukrayna ve Ortadoğu krizleri nedeniyle büyüme hızı yüzde 1,8'den 1,2'ye çekilen Almanya'da her üç Alman'dan biri gelecek 12 ay içinde ülke ekonomisinin bunalıma gireceğini inanıyor

Bu yıl birbiri ardına patlak veren siyasi krizler başarıya alışık Alman ekonomisinin sendelemesine neden oldu.

Ukrayna'daki kriz, Rusya ile siyasi gerilim ve Ortadoğu’daki gelişmelere paralel, Almanya’da 2014’de yüzde 1,8 olarak öngörülen büyüme hızı 1,2’ye çekildi. İhracatın cirosunun 11 milyar Euro azaldığı tahmin edilirken, en az 100 bin işin de tehlikede olduğu belirtiliyor.

Ülkenin önde gelen ekonomik araştırma enstitüleri, 2015 yılı için daha önce yüzde 2 olarak gösterilen büyüme rakamını da yüzde 1,2’ye indirdi.

İktisat otoriteleri Alman ekonomisindeki kriz atmosferinin olumsuzlaşmasını öncelikli olarak Rusya ile ilişkilerin bozulmasına bağlıyor. Rusya, Almanya'nın toplam ihracatında sadece yüzde 3,5'lik yer tutmasına rağmen, ülkeye yapılan ihracatın geride kalan 10 ayda yüzde 16 azalması belirli sektörlere ağır etki yapıyor.

Ukrayna’ya yapılan ihracat da yüzde 23 azaldı. Rusya-Ukrayna krizinde en çok zarar gören Alman ekonomisini adeta ayakta tutan otomobil sektörü. Rusya’ya satılan Alman otomobillerinin sayısında bu yıl yüzde 23’lük bir azalma söz konusu. Rusya'da faaliyet gösteren yaklaşık 6 bin Alman firmasının da gelişmeleri endişe ile değerlendirdikleri belirtiliyor.

Uzmanları endişelendiren bir diğer konu ise Fransa ile yaşanan ekonomik gerilim. Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’nın ekonomisinin krize sürüklenmesi durumunda ortak para birimi Euro’nun yeniden tehlikeye gireceğini söyleyen iktisatçılar, Fransa'nın gelecek iki yıl içinde AB içindeki yüzde 3'lük bütçe açığı kriterini yerine getiremeyeceğini, bunun Almanya’ya da olumsuz yansıyacağı görüşündeler.

Fransız Ekonomi Bakanı Macron, pazartesi gerçekleşen Berlin ziyaretinde ekonominin canlanması için Fransa´nın 50 milyar Euro tasarruf edeceğini, Almanya’nın da en az o kadar miktarı yatırıma harcamasının gerektiği sinyalini verdi. Ancak Alman Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Alman ekonomisinin canlandırmaya yönelik bir plana ihtiyacı olmadığını söyledi.

Berlin ekonomideki zayıflamaya rağmen bütçe disiplini konusundaki ısrarı sebebiyle eleştiri oklarını kendine çekiyor. Uzmanlar Almanya'nın Euro krizi sırasında uyguladığı sert mali politikaları sürdürerek, tüm ülkelere ağır kemer sıkma politikaları dayattığını, ancak bunun kendisinin de ihracat pazarları olan Avrupa ülkelerinde talep darlığına yol açtığını ve krizi derinleştirdiğini ifade ediyor.

Alman IG Metal Sendikası sözcüsü Hüseyin Aydın Almanya’nın ekonomik politikalarını gözden geçirmemesi durumunda birçok ana sektörde gerileme tehlikesi olduğunu söylüyor.

Bu arada yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre her üç Almandan biri, gelecek 12 ay içinde ülke ekonomisinin kötüleşerek, yeni bir kriz ortamının oluşacağına inanıyor. Araştırmaya göre, Almanlar’ın yüzde 28’i ekonomik kriz beklentisi içinde ve kriz nedeniyle özellikle orta ölçekli şirketlerin sarsıntı yaşayacağını düşünüyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG