Erişilebilirlik

Alkol ve Sigara Neden Birlikte Tüketiliyor?


Nörokimya Dergisi’nde çıkan konuyla ilgili makalede Missouri Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, nikotinin, alkolün uyku verici etkisini yok ettiğini, bu nedenle bu iki ürünün aynı anda kullanıldığını belirlediklerini açıkladı.

Daha önceki araştırmalar, alkol bağımlısı olan Amerikalılar’ın %85’inin aynı zamanda nikotin bağımlısı olduğunu ortaya koymuştu.

Üniversitenin Nöroloji Bölümü Direktörü ve makalenin başyazarı Profesör Mahesh Thakkar, içki içen birçok insanın aynı zamanda nikotin kullandığını bildiklerini, ancak bunun nedenini daha önce açıklayamadıklarını söylüyor.

Araştırmacı, nikotinin, alkolün uyku veren etkisini ortadan kaldırdığını, bunu da bazal ön beyindeki bir alanı uyarak sağladığını ifade ediyor. Thakkar, bu tepkileri tanımlamanın, alkol ve nikotin bağımlısı insanların tüketimini azaltmalarına yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Thakkar’ın daha önceki araştırmaları, nikotinin alkolle beraber tüketilmesinin, beynin ödüllendirme sistemini uyardığını ortaya koymuş. Ancak bu yeni araştırma iki maddenin aynı zamanda birbirini destekler özellikleri olduğunu gösteriyor.

Farelere uyku ölçen elektrotlar takarak yaptıkları araştırmada bilim insanları, nikotinin bazal ön beyine etki ederek alkolün uykuya yol açan etkilerini yok ettiğini gözlemlemiş.

Alkolün etkilerinden birinin de uyku getirmesi olduğunu söyleyen Thakkar, nikotinin alkolle beraber kullanıldığında uyarıcı etkisi yaptığını belirtiyor. Thakkar, sigara içen bir kişinin daha fazla alkol aldığını ve bu durumun tam tersinin de geçerli olduğunu belirtiyor. Araştırmacı, iki maddenin birbirlerini desteklediğini belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, her sene 7 milyon kişinin alkol ve nikotin tüketimi nedeniyle öldüğünü bildiriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG