Erişilebilirlik

AKP’nin İçindeki Bölünme Artıyor mu?


Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın, Davutoğlu’nu görevden alması birçok AKP’liyi şaşırttı. Bu karar parti için sıra dışı sayılabilecek biçimde muhalif seslerin yükselmesine ve sosyal medyada hararetli tartışmalara neden oldu.

Global Source Partners danışmanlık şirketinden Atilla Yeşilada, bu muhalif seslerin cumhurbaşkanını endişelendirmesi gerektiğini söylüyor.

Davutoğlu’nun görevden alınmasının şaşırtıcı derecede parti içinde çekişmeye neden olduğunu söyleyen uzman, bölünmenin Erdoğan hayranları ve karşıtları arasında yaşandığını belirtiyor. Yeşilada, Erdoğan’ın ve danışmanlarının, cumhurbaşkanının resmi biçimde partinin kontrolünü eline alamaması durumunda kontrolü kaybedeceğinden endişelendiklerini ifade ediyor.

AKP, anayasada değişiklik yaparak cumhurbaşkanının parti üyesi olmasını engelleyen maddeyi değiştireceklerini açıkladı.

AKP taraftarı medya birlik çağrısı yaparken, muhalif sesler de görevlerinden alınıyor. Siyaset uzmanı Cengiz Aktar, Erdoğan’ın kısa sürede tüm muhalefeti bastıracağını belirtiyor.

Davutoğlu’nun Erdoğan’a alternatif olabileceğini düşünenlerin bunun bir hayal olduğunu anladıklarını söyleyen uzman, diğer AKP’lilerin ülkedeki tek iktidar kaynağına biat etmeyi sürdüreceğini belirtiyor.

Cumhuriyet ve Al Monitor gazetelerinde yazıları yayınlanan Kadri Gürsel, 10 yılı aşan iktidarı süresince Erdoğan’ın kendi gücünü sağlamlaştıracak çıkar gruplarını oluşturduğunu ve bu grupların bağlılığını kazandığını söylüyor.

Erdoğan’ın siyasi, mali ve toplumsal çıkarları olan grupları kendi etrafında topladığını söyleyen Gürsel, cumhurbaşkanın partiyi devlet işlerini ve bütçeyi yöneten büyük bir şirkete dönüştürdüğünü söylüyor.

Cumhurbaşkanı yetkilerini genişletme niyetini saklamıyor. Ancak bu değişikliklerin referandumla onaylanması gerekiyor.

Yeşilada, bu oylamanın sonucunun, Erdoğan’ın geleceğini belirleyebileceğini söylüyor.

Yazın yapılacak referandumun sonucunun kesin olmadığını belirten uzman, Erdoğan’ın kazanması durumunda herkesin köşelerine çekileceğini, ancak kaybetmesi durumunda parti içinde sert bir çatışma dönemine girileceğini ve de Erdoğan’ın etkisinin azalabileceğini söylüyor.

Erdoğan’ın gücü 10 yılı aşkın süredir art arda gelen seçim galibiyetlerine dayanıyor. Ancak, cumhurbaşkanı, ilk zayıflık belirtisinin, hem parti içinden hem de parti dışından kendi iktidarına karşı muhalefete güç katacağının farkında.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG