Erişilebilirlik

Akar ve Austin İki Gün İçinde İkinci Kez Görüştü


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, iki gün içinde ikinci kez telefonda Afganistan'ı görüştü. Görüşmede Kabil Havaalanı'nın işletilmesi ve güvenliği konusu yeniden ele alındı.

Ankara'dan yapılan açıklamada, 20 yıldır Afganistan'da bulunan Türkiye'nin son 6 yıldır Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın işletmesini sürdürdüğü belirtildi.

Milli Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, "Afganistan'ın dünyaya açılan tek penceresi olan Hamid Karzai Havaalanı Afganistan halkının güvenlik, huzur ve refahı için büyük önem taşımaktadır. Afganistanlı kardeşlerimizin güvenlik ve refahı için Kararlı Destek Misyonu'nun bitmesinden sonra da unsurlarımızla Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın işletilmesine yönelik gerekli desteğin salanması çalışmaları sürmektedir" denildi.

Görüşmeyle ilgili ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) da kısa bir açıklama yapıldı. Pentagon Sözcüsü John Kirby yazılı açıklamasında, "Savunma Bakanı Lloyd Austin, Afganistan'da devam eden çekilme sürecine ilişkin diyaloğun devamı kapsamında Türk Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile telefonda görüştü. İki bakan güvenlik kaygıları hakkında görüşlerini paylaştı ve Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'ndaki düzenlemeler konusunda temasta kalmayı kararlaştırdı" ifadelerini kullandı.

İki bakan arasında beklenen telefon görüşmelerinin ilki 7 Temmuz'da yapılmıştı. Milli Savunma Bakanlığı'nın ilk görüşmeyle ilgili açıklamasında, görüşmenin olumlu ve yapıcı geçtiği belirtilmiş, "Afganistan’daki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenli bir şekilde işletilmesine yönelik iki ülke teknik heyetleri arasında yapılan toplantılarda gelinen son durum ele alındı’’ denilmişti. İki bakanın görüşmelerine bugün devam edecekleri bilgisi de verilmişti.

Pentagon açıklamasında da, Austin ve Akar'ın Kabil'deki havaalanında yeterli düzeyde güvenliğin sağlanmasının önemini yeniden vurguladığı, Amerikalı bakanın ABD ile Türkiye arasında savunma alanında uzun geçmişe dayanan ilişkilerin öneminin bir kez daha altını çizdiği belirtilmişti.

Akar, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’le görüşeceğini hafta başında açıklamış ve Türkiye’nin Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın güvenliğini üstlenmesi konusunda henüz alınmış bir karar olmadığını kaydetmişti.

Hulusi Akar, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler, NATO, ABD ve diğer bazı ülkelerle temas halinde olduğunu ve görüşmeler yaptığını da söylemişti.

ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesiyle birlikte Türkiye’nin Kabil Havaalanı'nın güvenliğini sağlaması konusu bir süredir gündemdeki yerini koruyor. Haziran ayı sonunda da ABD'den teknik bir heyet, havaalanının güvenliği ve işletilmesiyle ilgili müzakereler kapsamında Ankara'da temaslarda bulunmuştu.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley geçen ay Kongre'de katıldığı bir oturumda, havaalanının güvenliğinin sağlanması konusunda Türkiye ile henüz yazılı bir anlaşma olmadığını ancak Türkler’in bu planın bir parçası olacağını söylemişti.

Türkiye'nin, NATO'nun Afgan güvenlik güçlerini eğitme misyonunun bir parçası olarak Afganistan'da 500'den fazla askeri bulunuyor. Bu askerlerin bir bölümü hali hazırda havaalanında görev yapıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG