Erişilebilirlik

Akar ve Austin Afganistan’ı Görüştü 


Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı
Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin arasında beklenen telefon görüşmesi gerçekleşti.

Ankara’dan yapılan açıklamada görüşmenin olumlu ve yapıcı geçtiği belirtildi. Milli Savunma Bakanlığı açıklamasında, ‘’Afganistan’daki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenli bir şekilde işletilmesine yönelik iki ülke teknik heyetleri arasında yapılan toplantılarda gelinen son durum ele alındı’’ denildi.

Görüşmeye yarın devam edilmesine karar verildi.

Pentagon'un açıklaması

Görüşmeyle ilgili olarak ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby de yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Austin ve Akar'ın ikili işbirliği ve Amerika'nın devam etmekte olan Afganistan'dan çekilme süreci hakkında konuştuğu belirtildi.

Pentagon Sözcüsü Kirby, iki bakanın, Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda yeterli düzeyde güvenliğin sağlanmasının önemini yeniden vurguladığını ve bu konuyu yakın gelecekte tekrar ele almayı kararlaştırdıklarını bildirdi.

Kirby açıklamasında, Savunma Bakanı Austin'in, ABD-Türkiye arasında savunma alanında uzun geçmişe dayanan ilişkilerin öneminin bir kez daha altını çizdiğini ve Bakan Akar'a aralarındaki süren iletişimden dolayı teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

Akar, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’le görüşeceğini hafta başında açıklamış ve Türkiye’nin Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın güvenliğini üstlenmesi konusunda henüz alınmış bir karar olmadığını kaydetmişti.

Hulusi Akar, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler, NATO, ABD ve diğer bazı ülkelerle temas halinde olduğunu ve görüşmeler yaptığını da söylemişti.

ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesiyle birlikte Türkiye’nin Kabil havaalanının güvenliğini sağlaması konusu bir süredir gündemdeki yerini koruyor. Ancak Ankara, bu önerisini NATO ve ABD’nin mali, siyasi ve lojistik destek vermesi halinde yerine getirebileceğini söylüyor.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley geçen ay Kongre'de katıldığı bir oturumda, Afganistan’da Kabil havaalanının güvenliğinin sağlanması konusunda Türkiye ile henüz yazılı bir anlaşma olmadığını ancak Türkler’in havaalanında güvenliğin sağlanmasının bir parçası olacağını söylemişti.

İki ülke arasında görüşmeler devam ederken, Amerikalı yetkililerin, Türk askerlerine yardım etme rolünü üstlenmek üzere Eylül ayına kadar birkaç yüz ABD askerinin muhtemelen Kabil havaalanında kalacağı yönünde haberler çıkmıştı. Amerikan haber ajansı AP'nin haberinde, yetkililerin, Türkiye’nin liderliğinde resmi bir güvenlik operasyonu faal hale gelene kadar ABD askerlerinin havaalanında geçici olarak görevde olacağını söylediği aktarılmıştı.

Türkiye'nin NATO'nun Afgan güvenlik güçlerini eğitme misyonunun bir parçası olarak Afganistan'da 500'den fazla askeri bulunuyor. Bu askerlerin bir bölümü halihazırda havaalanında görev yapıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG