Erişilebilirlik

AIDS İlacının Fiyatını Arttıran İşadamı Tutuklandı


Martin Shkreli
Martin Shkreli

Amerika’da bir AIDS ilacının fiyatını yüzde 5000’den fazla arttırarak büyük tepki çeken işadamı Martin Shkreli tutuklandı.

Federal polis, başka iki şirkette de yönetici olan Turing Ezcacılık şirketinin CEO’su Shkreli’nin tahvil dolandırıcılığı yüzünden tutuklandığını doğruladı.

32 yaşındaki Shkreli, şu anda faal olmayan bir yatırım fonunu yağmalamak şüphesiyle uzun zamandır inceleniyordu.

Shkreli, bu yılın başlarında kurduğu Turing şirketinin AIDS ve bazı kanser hastalarının kullandığı Daraprim ilacının fiyatını 13 dollar 50 cent’den 700 dolara çıkardığı ortaya çıkınca, “Amerika’nın en nefret edilen kişisi” ilan edilmişti.

Turing şirketi, on sene önce piyasaya sürülen ancak araştırma çabalarında herhangi bir rol oynamadığı Daraprim ilacının satım hakkına sahip. İlaç, parazit enfeksiyonuna karşı kullanılıyor.

Ani ve azami fiyat artışı sonrasında yapılan eleştirileri reddeden Arnavutluk ve Hırvatistan kökenli Shkreli, Amerika’da “arsız açgözlülükle” suçlanıyor. Geçtiğimiz Eylül ayında verdiği demeçte Turing şirketi CEO’su, “şimdiki aklınız olsa aynı fiyat artışı kararını alır mıydınız” sorusuna, “Hatta daha da arttırırdım” cevabı vermesiyle eleştirilerin odak noktası oldu.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG