Erişilebilirlik

AIDS Programına Daha Fazla Bütçe Çağrısı


HIV-AIDS konusunda çalışan uluslar arası örgütler gelişmekte olan ülkelerde bu konuya daha fazla bütçe ayrılmaması halinde, hastalığı yeryüzünden silme çabalarının 20 yıl geriye gideceğini söylüyor.

Bazıları HIV virüsü taşıyan bir grup gösterici Johannesburg’daki Amerikan Büyükelçiliği önünde bir protesto gerçekleştirdi. Göstericiler Amerika’nın uluslararası AIDS programlarına yaptığı katkının kesilmesinden kaygı duyuyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Sözcüsü Sharon Ekambaram Amerika para yardımını keserse öteki ülkelerin de aynısı yapacağını söylüyor. Ekambaram, "AIDS salgını hala acil bir durum. AIDS ortadan kalkmış değil ve kalkmayacak." diyor.

Ekambaram, Mozambik gibi ülkelerde AIDS programlarına yardımın yüzde 90’ının başka ülkelerden geldiğini söylüyor.

Ukrayna’da HIV-AIDS hastaları ve onlara destek verenler Kiev’deki bir AIDS hastanesinin kapatılma planlarına karşı
gösteri düzenledi. Hastane Ukrayna’da en iyi HIV AIDS tedavisi sağlayan kurum. Doktorlar ve eylemciler tedaviye ihtiyacı olanların açıkta kalmasından ve ölüme terkedilmesinden kaygı duyuyor.

Son aylarda dünyanın değişik yerlerinde doktorların AIDS hastalarını geri çevirdiği bildiriliyor. Sorun bütçe kesintilerinden kaynaklanıyor. Bazı Afrika ülkelerinde yetkililer uluslararası tedavi standartlarını yakalayamadıklarını söylüyor.

Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden AIDS uzmanı Anthony Fauci geçtiğimiz haftalarda bir konferansta konuştu. Fauci, "Tedavi uyguladığımız her insana karşılık iki üç kişi virüse yakalanıyor." diyor.

Doktor Fauci her yıl virüse yakalananların sayısının aynı kaldığını söylüyor. Bu sayı yılda 3 milyon civarında. Ancak
virüs taşıyanların sayısı şimdi daha fazla olduğu için tedavinin de arttırılması gerekiyor.

New York’taki Columbia Üniversitesi’nden Doktor Vefa El Sadr doktorların HIV taşıyan hastalara hastalıkları gözle görülür hale gelmeden ulaşmaya çalıştıklarını söylüyor. Doktorlar özellikle hamile kadınları ve bebekleri tedavi
etmeye çalışıyor. Sadr, "Daha fazla tedaviye ihtiyaç olursa daha fazla para da gerekiyor." diyor.

Amerika’nın AIDS programlarına ayırdığı bütçe aynı. Doktor Fauci bu programlara ayrılan bütçenin arttırılmasını
istiyor. Doktor Fauci şöyle konuşuyor: "Gerçekçi olmak gerekirse, gelişmekte olan ülkelerdeki hastalara mevcut bütçeyle tedavi sağlamak mümkün değil. Onun için para yardımı yapanların sayısının artması lazım."

AIDS uzmanları birçok zengin ülkenin AIDS’e ayrılan bütçeye söz verdikleri katkıyı yapmadıklarını söylüyor. Uzmanlara göre, AIDS’i önleyecek yöntemlerin halk arasında yaygınlaşmasını sağlamak da kolay değil.

XS
SM
MD
LG