Erişilebilirlik

'Afgan Hükümeti Sahte Taleban Komutanıyla Görüşmüş'


'Afgan Hükümeti Sahte Taleban Komutanıyla Görüşmüş'
'Afgan Hükümeti Sahte Taleban Komutanıyla Görüşmüş'

Afganistan hükümetiyle Taleban adına görüşmelere katılan kişinin militan örgütle hiçbir ilişkisi olmadığı anlaşıldı.

New York Times ve Washington Post gazetelerine bilgi veren Batılı diplomatlar, kendisini Taleban üst düzey komutanı Ahtar Muhammed Mansur olarak tanıtan kişinin aslında Pakistan’ın Quetta kentinden bir esnaf olduğunu bildirdi.

New York Times gazetesine bilgi veren Batılı bir diplomat, kendisini Taleban militanı olarak tanıtan bu kişiye yetkililerin çok miktarda para verdiğini söyledi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Salı günü düzenlediği basın toplantısında Taleban komutanı yerine bir dükkan sahibiyle görüşme masasına oturdukları yolundaki iddiayı yalanladı. Karzai, bunun propaganda olduğunu öne sürdü.

Ancak her iki gazete de Afgan yetkililerin kendisini Taleban komutanı olarak tanıtan kişiyle en az iki kere görüştüklerini yazdı. Hatta bu kişinin Hamid Karzai ile görüşmek üzere NATO uçağıyla Kabil’e götürüldüğü de öne sürüldü.

Karzai ise Taleban komutanı Mansur’la görüşmediğini söyledi, bununla birlikte kendisini Mansur olarak tanıtan bir kişiyle görüşüp görüşmediği konusuna açıklık getirmedi.

Geçen hafta Taleban lideri Molla Ömer Afganistan hükümetiyle barış görüşmeleri yaptıkları haberlerini yalanlamıştı. Ömer bu haberleri propaganda olarak niteledi.

Kendisini Taleban komutanı olarak tanıtan kişinin kimliği henüz ortaya çıkarılamadı. Bazı Afgan yetkililer, bu kişinin Pakistan istihbarat ajansı ISI tarafından gönderildiğini iddia ediyor.

XS
SM
MD
LG