Erişilebilirlik

Sahte Taleban Komutanıyla Görüşüldüğü İddiası MI6’in Başını Ağrıtıyor


Sahte Taleban Komutanıyla Görüşüldüğü İddiası MI6’in Başını Ağrıtıyor
Sahte Taleban Komutanıyla Görüşüldüğü İddiası MI6’in Başını Ağrıtıyor

İngiliz İstihbarat Ajansı MI6, kendisini üst düzey Taleban komutanı olarak tanıtan bir esnafa çok miktarda para verdiği yönündeki haberlere ilişkin açıklama yapmayı reddetti.

Bir İngiliz yetkili bu konudaki haberleri “ne doğrulayabilirim ne de yalanlayabilirim” dedi.

Geçtiğimiz günlerde New York Times ve Washington Post gazetelerine açıklamalarda bulunan bazı Batılı diplomatlar, görüşmelerde kendisini Taleban üst düzey komutanı Ahtar Muhammed Mansur olarak tanıtan kişinin aslında Pakistan’ın Quetta kentinden bir esnaf olduğunun ortaya çıktığını belirtmişti.
New York Times’ın haberinde kendisini Taleban komutanı olarak tanıtan bu kişiye MI6 yetkililerinin çok miktarda para verdiği ve NATO helikopterleriyle ulaşımının sağlandığı belirtiliyordu. Haberlere göre, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile de tanışan şahıs, yetkililerin yanında 9 yıllık savaşa son vermeye hazır bir Taleban yetkilisi gibi poz da vermişti.
Hamid Karzai’nin makamından Washington Post gazetesine yapılan açıklamada, yetkililerin Taleban komutanı yerine bir dükkan sahibiyle görüşme masasına oturduklarını toplantılara katılan bir Afgan’ın fark ettiği ve sahtekarlığı ortaya çıkardığı belirtildi.
Afganistan’daki NATO kuvvetlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus, bu hafta içinde yaptığı açıklamada Muhammed Mansur olduğunu iddia eden kişinin kimliğine dair şüpheler olduğunu söylemekle yetinmişti.

XS
SM
MD
LG