Erişilebilirlik

AfD’den Tartışmalı Seçim Afişleri


Avrupa Parlamentosu üyelerini seçmek için 26–29 Mayıs tarihleri arasında yapılacak seçimler öncesinde, Almanya, İtalya, Finlandiya ve Danimarka'dan İslam, göçmen karşıtı ve sağ popülist partilerin 'Avrupa Halk ve Uluslar İttifakı' adını altında ittifak kurmalarına paralel olarak Almanya için Alternatif Partisi (AfD) seçim kampanyasını başlattı.

Parti adına geçen günlerde, ülkenin sokaklarına "Camilere hayır", "Almanya’nın sınırları korunmuyor" ve "Avrupa Arapya olmamalı" yazılı provokatif afişler asıldı. Afişlerde İslam'ın Almanya'yı tehdit ettiği ve sığınmacılar yüzünden ülkede güvenliğin kalmadığı iddia edilirken, "Avrupa Arapya olmamalı" başlıklı afiş ise ırkçı içeriğinin yanısıra cinsiyetçi motifiyle tepki çekti.

Afişte, İslam’a ilişkin ideolojik ön yargılar ve perspektiflerin hakim olduğu dikkat çekerken, Arap görünümlü erkeklerin, Batılı ve çıplak bir kadını köle pazarında gözden geçirmeleri resimlendiriliyor. AfD, "Avrupa tarihinden ders çıkarmalıyız" sloganı altında önümüzdeki günlerde benzer tarzda başka afişler asacağını açıkladı. Almanya için Alternatif Partisi, 2016’da Alman Meclisi seçimlerinde de, ırkçı ve dışlayıcı afişler kullanmıştı. Bunlar arasında "İslam’ın mutfağımızda yeri yok" yazan ve üzerinde bir domuz yavrusunun bulunduğu afiş, gelen tepkiler sonrasında kaldırılmıştı.

Siyasi arenaya ilk kez 2013 yılında Euro para birimi karşıtı olarak giren, 2015 mülteci krizinin başlangıcından bu yana İslam karşıtı haline gelen AfD, önümüzdeki Avrupa Parlamentosu seçimleri için hazırladığı seçim programında, Almanya’nın sınırlarının sığınmacılara kapatılmasını, ülkedeki göçmenlerin uyumu yerine geldikleri ülkelere geri dönüşlerinin teşviğini ve Türkiye’yle AB müzakerelerinin sonlandırılmasını talep ediyor. Partinin programında "tekrar ulusal para birimlerine geri dönülmesi" ve "Avrupa Parlamentosu'nun en fazla 100 delegeli bir kurula dönüştürülmesi" gibi önerilerle, AB’nin talep edilen reformları hayata geçirilmemesi durumunda, Avrupa Parlamentosu'nun lağvedilmesi ve Almanya'nın Avrupa Birliği’ndençıkması gerektiği görüşleri de yer alıyor.

Avrupa Parlamentosu seçiminin Almanya ayağında, AfD’nin yüzde 15’lik oy oranıyla en güçlü üçüncü parti olacağı tahmin ediliyor. Almanya'da 26 Mayıs tarihinde yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 96 Alman parlamenter belirlenecek.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG