Erişilebilirlik

Af Örgütü: 'Rusya Suriye'de Sivilleri Vuruyor'


Uluslararası Af Örgütü Rusya’nın Suriye’de, Humus, İdlib ve Halep illerindeki hava saldırılarında en az 200 sivilin öldüğünü bildirdi. Af örgütü, son raporunda Rus uçaklarının sivil yerleşimlerini ve hastaneleri bombaladığını, bu bölgelerde hiç militan bulunmadığını açıkladı.

Örgüt raporunda “Bazı Rus hava saldırılarında ortada askeri bir hedef bulunmamasına rağmen sivillerin ve sivil yerleşim birimlerinin doğrudan vurulduğu, bombardımanların sivil ölüm ve yaralanmalarına yol açtığı görülüyor” deniyor.

Rusya’nın ayrıca misket bombası ve hedef gözetmeyen güdümsüz bombalar kullandığı da raporda yer alan bilgiler arasında.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konoşenkov Uluslararası Af Örgütü’nün suçlamalarını yalanladı. Sözcü, raporda yeni ya da somut bir bilgi yer almadığını, yalnızca “klişelere ve sahte bilgilere” yer verildiğini iddia etti.

Rusya Eylül ayında Suriye’de IŞİD’le mücadele kisvesi altında Devlet Başkanı Beşar Esat’ın muhaliflerini havadan bombalamaya başlamıştı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Rusya’nın Suriye’de sivilleri ve ılımlı muhalefet milislerini vurduğunu savundu. Davutoğlu Rusya’nın pazar günü İdlib’de düzenlediği bombardımanı kınadı.

Bir Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de İdlib’deki Rus bombardımanıyla ilgili olarak, bombardımanların sivil ölümlerine yol açıp açmadığını incelemenin Amerika’nın ya da IŞİD’le mücadele koalisyonunun görevi olmadığını söyledi. Yetkili, “Rusya’nın hedefleri konusunda daha şeffaf olması gerektiğini savundu.

Aynı yetkili, Rusya’nın hedeflerini vuramadığı, hastane ve okulları bombaladığı, suçsuz insanları öldürdüğü ya da yaraladığı yönünde kendilerinde de kanıtlar bulunduğunu bildirdi.

Rusya ve Amerika, Suriye’de ayrı hava saldırıları yürütse de iki ülke de Uluslararası Suriye Destek Grubu’na üye. Grup Suriye’de siyasi geçiş sürecini idare ediyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçen cuma günü Suriye hükümeti ve ılımlı muhalefet arasında görüşmeler başlatılmasını, ateşkes yapılmasını, bir geçiş hükümeti kurulmasını izleyen 18 ay içinde de seçimlere gidilmesini öngören bir planı onaylamıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG