Erişilebilirlik

Açlık Grevleri KCK’nın Çağrısıyla Sona Erdi


Türkiye’deki değişik cezaevlerinde, cezaevi koşullarına tepki amacıyla, iki ayı aşkın süredir devam eden açlık grevleri, PKK’nın üst yapısı olan KCK Yönetiminin çağrısıyla sona erdi. Türk Tabipleri Birliği, eylemcilerin tedavisi için uyarı yaptı.

Şubat ayında İzmir’in Şakran cezaevinde başlayan ve daha sonra değişik cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemi 64’ncü gününde sona erdi. HDP’li bazı milletvekillerinin de katıldığı eylem, PKK’nın da bünyesinde bulunduğu Kürdistan Toplumlar Topluluğu’nun (KCK) çağrısı üzerine sonlandırıldı. KCK dün çağrı yaptı ancak eylem bugün bitti. Eylemciler adına yazılı bir açıklama yapan Deniz Kaya, KCK’nın çağrısı üzerine eylemi bitirdiklerini duyurdu. Kaya, taleplerinin ciddiye alınmaması halinde yeniden eyleme başlayacakları uyarısı da yaptı.

Eylemin ardından Türk Tabibleri Birliği de bir açıklama yaptı. Açıklamada, açlık grevini bırakanların yeniden beslenmeye geçişinde dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekilerek, şöyle denildi; ”Bugün itibarıyla cezaevlerinde sürdürülen açlık grevlerinin sonlandırıldığı öğrenilmiştir. Açlık grevlerini bırakanların kaybettikleri besin maddelerinin yerine konması ve sağlıklı bir biçimde normal beslenmeye geçiş belli kuralları gerektirmektedir. Türk Tabipleri Birliği olarak, açlık grevi yapanlarda yeniden beslenmeye geçişte dikkat edilmesi gereken özellikleri içeren belgeleri cezaevlerine ve mahpusların sevk edildikleri hastanelere odalarımız aracılığıyla gönderdik. Cezaevi yönetimlerinin, beslenme ve tedavi protokollerini içeren belgelerdeki yaklaşımın hayata geçirilmesi için cezaevi hekimleriyle işbirliği içinde olması ve beslenmeye uygun gıdaları temin etmesi önemlidir.”

Şubat ayında başlayan eylemlere, Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katılmıştı. Ancak Demirtaş’ın eylemi bir gün sürdü. Cezaevi yönetiminin sorunları çözeceği sözünü vermesi üzerine Demirtaş’ın kaldığı cezaevindeki eylem sona ermişti. Ancak HDP’nin diğer milletvekilleri eylemlerini sürdürmüştü.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG