Erişilebilirlik

ABD’nin Güney Kıyıları Çifte Fırtınaya Hazırlanıyor


Meksika Körfezi’ne yaklaşan ve önce ''tropik fırtına'' şiddetinde olan Marco fırtınasının ''kasırga'' seviyesine çıktığı açıklandı. Kasırganın Louisiana eyaletinin kıyı kesimlerini vurabileceği sanılıyor. Öte yandan Laura tropik fırtınası Karayipler’deki Hispanyola adasında altyapıya zarar vererek hizmetleri olumsuz etkiledi. Bu fırtınanın da aynı yolu izleyerek ilk fırtınadan birkaç gün sonra ABD kıyılarında etkili olması bekleniyor.

Colorado Eyalet Üniversitesi’nden kasırga araştırmacısı Phil Klotzbach’a göre 1900’lerden bu yana tutulan kayıtlar, Meksika Körfezi’nde iki fırtınanın aynı anda yaşanmasının bir ilk olacağını gösteriyor.

2005 yılında Katrina Kasırgası’nın vurduğu New Orleans metropol bölgesi için kasırga izleme talimatı verildi.

İki fırtına birkaç gün arayla etkili olacak

ABD Ulusal Kasırga Merkezi’nin tahminlerine göre her iki fırtınanın da Pazartesi Meksika Körfezi’ne varması bekleniyor. Marco kasırgasının Louisiana kıyılarını Pazartesi gün ortasında vurması beklenirken Laura fırtınasının ise aynı bölgeye Çarşamba günü ulaşması bekleniyor.

Laura fırtınası Pazar günü Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’in doğusunda saatte maksimum 75 kilometrelik rüzgarlara neden oldu. Fırtınanın batı-kuzeybatı yönünde saatte 30 kilometre hızla ilerlediği belirtildi.

Dominik Cumhuriyeti’nin başkenti Santa Domingo’da ekipler su baskını tehdidi altındaki bölgelerde halkı tahliye etmek için megafonlarla anons yaptı. Cumartesi gecesi Dominik Cumhuriyeti’nde 100.000’den fazla kişinin suları kesildi. Daha öncesindeyse komşu Porto Rico’da ağaçlar devrilmiş ve 200.000’den fazla hanede elektrikler kesilmişti.

Fırtınanın Pazar gecesi ya da Pazartesi sabahı Küba’yı da etkilemesi bekleniyor.

Florida Keys'de tekne, karavan ve kamp yerleri boşaltıldı

Fırtınanın rotası üzerinde kalabileceği sanılan Florida eyaletinin adalardan oluşan Florida Keys bölgesinde yerel ölçekte olağanüstü hal ilan edildi. Teknelerde, karavanlarda ya da kamp alanlarında yaşayanlar için zorunlu tahliye emri çıkarıldı. Otellerde kalan turistlere hava koşulları hakkında uyarı yapıldı ve seyahat planlarını değiştirmeyi gözden geçirmeleri tavsiye edildi.

Marco kasırgasınınsa Mississippi Nehri’nin 635 kilometre güney-güneydoğu yönünden saatte 20 kilometre hızla kuzey-kuzeybatı’ya ilerlediği kaydedildi.

Louisiana, Morgan City’den Mississippi, Ocean Springs’e kadar olan bölgede su baskını uyarısı, Morgan City’den Pearl Nehri’nin ağzına kadar olan bölgedeyse kasırga uyarısı yapıldı. Louisiana’da Pontchartrain Gölü ve New Orleans metropol bölgesinde de tropik fırtına uyarısı yapıldı.

Suların 2 metreye kadar yükselmesi bekleniyor

Louisiana ve Mississippi Nehri’nın kıyı kesimleri için suların 2 metreye kadar yükselebileceği belirtildi.

Cuma günü olağanüstü hal ilan eden Louisiana Valisi John Bel Edwards, Başkan Donald Trump’tan federal acil durum ilan etmesini istedi. Edwards, ‘‘Bu fırtınaların Louisiana’da birlikte bırakacağı tropik fırtına/kasırga etkisinin tek fırtınanın normalde yapacağı etkiden çok daha uzun süreli olması olası’’ dedi.

Louisiana’da halk gıda ve içme suyu stoklamak için marketlere akın etti.

Her iki fırtınanın da geçtikleri bölgelerde 8 ile 15 santimetre arasında yağış bırakması bekleniyor.

Ulusal Kasırga Merkezi, iki fırtınanın birbirine karışma olasılığının ise olmadığı bilgisini verdi.

Mississippi Valisi Tate Reeves ise Corona virüsüyle mücadele edilen bu dönemde her zamankinden daha yoğun geçen fırtına sezonu için ‘‘benzeri görülmemiş dönemlerden geçiyoruz’’ dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG