Erişilebilirlik

ABD’den Ukrayna’ya 3 Milyar Dolarlık Askeri Yardım


Biden yönetimi Ukrayna’ya bugüne kadarki en büyük yardım paketini açıkladı. Başkan Joe Biden’ın Ukrayna’nın bağımsızlık gününde açıkladığı paket, Ukrayna güçlerinin eğitilip donatılması amacıyla yaklaşık 3 milyar dolarlık askeri yardım içeriyor.

Başkan Biden, yeni yardım duyurusuna, Ukrayna’nın bağımsızlık günü dolayısıyla yayınladığı açıklamanın içinde yer verdi. ABD’nin bu en kapsamlı yardımı Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin altıncı ayına denk geldi.

Yetkililer açıklanan bu son paketle birlikte, Amerika’nın Ukrayna’ya güvenlik yardımının daha uzun vadeli bir plana dönüştüğünü ve bu planın ayrıca, gelecekte muhtemelen Avrupa’da daha fazla Amerikan askerinin bulunmasına işaret ettiğini belirtiyor.

“ABD Ukrayna halkını desteklemeye kararlı”

Biden açıklamasında, “Son 6 ay içerisinde Ukraynalılar olağanüstü cesaretleri ve özgürlüğe olan bağlılıklarıyla dünyaya ilham verdi. Rusya’nın tam kapsamlı işgali karşısında kararlı ve güçlü bir duruş sergilediler” dedi.

Başkan Biden, “bugünün sadece geçmişin bir kutlaması değil aynı zamanda Ukrayna’nın egemen ve bağımsız bir ülke olmayı gururla sürdüreceğinin sağlam bir teyidinin de kutlaması olduğunu” vurguladı.

Ukraynalılar egemenliklerini savunmak için savaşmaya devam ederken ABD’nin de Ukrayna halkını desteklemeye kararlı olduğunun altını çizen Biden, “Bu kararlılığın bir parçası olarak, bugüne kadarki en büyük yardım dilimimizi açıklamaktan onur duyuyorum: Tahmini olarak 2,98 milyar dolarlık silah ve ekipman Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi üzerinden sağlanacak” ifadesini kullandı.

Biden, son yardımların Ukrayna’nın hava savunma ve ağır silah sistemleri ve cephaneyle, insansız hava araçlarına karşı koyma sistemleri ve radarlar gibi ekipmanları edinmesine imkan tanıyacağını ve Kiev’in uzun vadede kendini savunmaya devam edebilmesini teminat altına almayı amaçladığını kaydetti.

Yeni paket önceki paketlerden farklı

Konuyla ilgili bilgi sahibi olan kaynaklara göre yeni paketin önceki yardım paketlerinden bir farkı var.

Önceki silah sevkiyatlarında Ukrayna’nın acil ihtiyaç duyduğu silah sistemleri ve mühimmata ağırlık verilmiş ve güvenlik yardımları daha çok Pentagon’un envanterinde bulunan ve kısa vadede sevkiyatı yapılabilecek silahlardan oluşmuştu. Bu yardımlar Amerika Başkanı’nın Kongre onayı gerektirmeyen özel yetkisi kullanılarak yapılmıştı.

Yeni yardım paketi ise daha uzun vadeye yönelik hesaplandı. Paketin büyük ölçüde amacı Ukrayna’nın orta-uzun vadeli savunma pozisyonunu sağlama almasına yardımcı olmak.

Paketin, küçük boyutlu elle fırlatılabilen Puma drone’ları, daha dayanıklı Scan Eagle izleme ve gözlem drone’larının yanısıra, ilk kez gemiden kalkabilen İngiliz Vampire drone sistemlerine ayrılacak maddi kaynağı kapsayacağı bilgisi verildi.

Yeni paket, Ukrayna’nın gelecekte savunma ihtiyaçları için kullanabileceği uzun vadeli yardımlar sağlamanın yanında, ABD’nin savaşın günlük seyrine bakılmaksızın, desteğini sürdürmeye niyetli olduğu konusunda Kiev’e güvence vermeyi amaçlıyor.

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre yeni yardım paketinin içinde şu unsurlar yer alıyor:

245 bin adet 155 milimetre top ateşi mühimmatı

65 bin adet 120 milimetre havan topu mühimmatı

24 topçu ateşine karşı radar

Puma İnsansız Hava Aracı Sistemleri

Scan Eagle İnsansız Hava Aracı Sistemleri için destek ekipmanı

VAMPIRE İnsansız Hava Sistemleri

Lazer güdümlü roket sistemleri

Eğitim, onarım ve bakım için fon

Blinken: "Ukrayna egemen ve bağımsız kalacak”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Ukrayna’nın bağımsızlık günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı.

Blinken da, normalde Ukrayna’nın bağımsızlık yıldönümünün kutlanması gereken bir günün Rusya’nın devam eden saldırganlığı yüzünden lekelendiğini belirtti.

Antony Blinken, “Ukrayna egemen ve bağımsız kalacak. Ukrayna halkı, evlerini, ailelerini, Ukraynalı dostlarını, ülkelerini, bağımsızlıklarını korumak için ne gerekiyorsa yapacaklarını gösterdiler” dedi. Blinken, ABD’nin özgürlüklerini savunan Ukrayna halkının güçlü biçimde yanında olmaya devam edeceğinin altını çizerek, “Ukrayna’ya desteğimiz sarsılmaz” ifadesini kullandı.

Bu haberde The Associated Press ve Reuters'tan alıntılar yapılmıştır.

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG