Erişilebilirlik

ABD'den Ukrayna'daki Vatandaşlarına: "Ülkeyi Terkedin"


Amerika'nın Kiev Büyükelçiliği bugün, Rusya'nın sivilleri ve hükümet altyapısını hedef alan bir saldırı hazırlığı içinde olduğuna inanıldığını belirterek, bu nedenle Ukrayna'da bulunan Amerikan vatandaşlarına ülkeyi terketmeleri çağrısı yaptı. Yarın yani 24 Ağustos, hem Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin altıncı ayını tamamladığı hem de Ukrayna'nın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmasının 31'inci yıldönümünün kutlanacağı gün.

Amerika'nın Ukrayna'daki vatandaşlarına yönelik "ülkeyi terkedin" çağrısı, Ukrayna hükümetinin Rusya'nın bir saldırı düzenleyebileceği korkularının tırmanması üzerine Kiev'de yarın yapılması planlanan Bağımsızlık Günü kutlamalarının iptal edilmesininin ardından geldi.

İmkanı olan Amerikan vatandaşlarının Ukrayna'dan derhal ayrılması çağrısı yapan Kiev'deki ABD Büyükelçiliği, "Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın, Ukrayna'nın sivil altyapısına ve hükümet binalarına önümüzdeki günlerde saldırılar düzenleme çabalarını arttırdığına ilişkin bilgiye sahip" ifadesini kullandı.

Büyükelçilik, güvenlik garantisi varsa, Amerikan vatandaşlarının kendi imkanlarıyla Ukrayna'dan "şu an" ayrılmaları gerektiğini bildirdi.

Amerika, Ukrayna'da bulunan vatandaşlarına yönelik benzer uyarıları daha önce de yapmıştı. Ancak son uyarı, Ukrayna'nın Sovyetler Birliği egemenliğinden ayrılmasının 31'inci yıldönümü olan 24 Ağustos'tan hemen önce geldi.

Uyarı ayrıca Rusya'nın önde gelen aşırı milliyetçi ideologlarından Alexander Dugin'in kızı Darya Dugina'nın Cumartesi akşamı Moskova yakınında aracına konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmesini de izliyor. Moskova, saldırıdan Ukraynalı ajanları sorumlu tutarken Kiev, bu suçlamaları reddediyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de Moskova'nın yarınki Bağımsızlık Günü öncesinde "özellikle çirkin" bir girişimde bulunabileceği uyarısı yapmıştı.

Öte yandan birçok ülke lideri ve uluslararası kuruluş, Rus işgalinin altıncı ayını doldurması üzerine Ukrayna'yla dayanışma içinde olunduğu mesajının verileceği Kırım Platformu'na katılıyor. Liderlerin çoğu, platforma video konferans aracılığıyla dahil olacak.

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın güneydoğusunda, Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santralinin bulunduğu Zaporijya'da topçu ve hava saldırıları düzenlediği bildirildi.

Rusya'nın Ukrayna işgali altıncı ayına girerken binlerce kişinin hayatını kaybetmesinin ve çok sayıda kentin harap olmasının ardından savaşın çıkmaza girdiği gözleniyor.

Rus kuvvetleri, Ukrayna'nın güneyinde Karadeniz kıyıları dahil geniş bölgeleri ve Doğudaki Donbas bölgesinin bir kısmını kontrol altında tutuyor. Barış sağlanması olasılığıysa şimdilik yok.

Mart ayında Rusya'nın düzenlediği kara harekatının Ukrayna tarafından püskürtülmesinden bu yana sıcak savaşın içinde yer almayan Kiev, savaşın sürdüğü cephelerden uzak. Kiev, Mart'dan beri sadece birkaç kez Rus füzelerinin hedefi oldu.

Bugün Kiev'e sakin bir havanın hakim olduğu, sokaklardaki insanların yüzlerinde gülümseme görüldüğü, ancak artan saldırı tehdidinin yarattığı tedirginliğin de kendini hissettirdiği gözlendi.

Ukraynalı yetkililer, bugünden Perşembe'ye kadar halka evlerinden çalışmaları çağrısı yaptı ve hava saldırısı uyarılarını ciddiye almalarını, siren sesi duyduklarında güvenli sığınaklara gitmeleri gerektiğini söyledi.

Kiev kenti yetkilileri, Perşembe'ye kadar, Rus füze saldırılarının hedefi haline gelebileceği riski nedeniyle kalabalıkların toplanmasını yasakladı.

Öte yandan Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden Polonya Cumhurbaşkanı Andrej Duda, bugün Cumhurbaşkanı Zelenski ile askeri yardım dahil Ukrayna'ya verilecek desteği ele almak üzere Kiev'deydi.

Nükleer tehdit sürüyor

Ukrayna'nın en büyük kenti olan doğrudaki Harkiv, bu sabah şafak vakti Rus topçu saldırılarının hedefi oldu. Bölge Valisi Oleh Sinehubov, bir evin vurulduğunu, ancak ölen ya da yaralanan olmadığını bildirdi.

Ukrayna'dan yapılan açıklamada, güneydeyse Rusya'nın Zaporijya bölgesindeki birkaç kasabaya topçu ve hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Öte yandan Rus devlet haber ajansı RIA'nın Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vekili Dimitri Polyanski'nin sözlerine dayandırdığı haberinde, Moskova'nın bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Zaporijya nükleer santralini ele almak üzere toplantı yapılmasını talep ettiğini bildirildi.

TASS haber ajansıysa Donetsk bölgesinde Rusya'nın atadığı yetkililere dayandırdığı haberde, Ukrayna kuvvetlerinin Donetsk City'nin merkezinde yerel idare merkezinin bulunduğu binayı topçu ateşine tuttuğunu bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Harkiv bölgesinde Ukrayna'ya ait SU-27 savaş uçağının düşürüldüğünü kaydetti.

Öte yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, dün yaptığı açıklamada, 24 Şubat- 21 Ağustos tarihleri arasında topçu, roket ve füze saldırılarında 5 bin 587 sivilin öldüğünü, 7 bin 890 sivilin yaralandığını duyurdu. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ise altı aydır süren savaşta en az 972 çocuğun öldüğünü açıkladı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni de dün, yaklaşık 9 bin Ukrayna askerinin savaşta öldüğünü bildirerek, ilk kez verilen kayıplara ilişkin resmi açıklamasını yapmıştı.

Rusya, savaşta kaç askerinin öldüğünü açıklamadı. Ancak Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'na göre Rusya'nın verdiği askeri kayıplar 45 bin 400 civarında.

Reuters haber ajansı, askeri kayıplara ilişkin söz konusu verileri bağımsız kaynaklardan doğrulamayamadı.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG