Erişilebilirlik

ABD’den İran'a 'Roket' Uyarısı


ABD, üç uzay roketi fırlatma planları yapan İran için önceden bir uyarı yayınladı. Açıklamada balistik füze teknolojisine sahip bu roketlerin fırlatılmasının BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal edeceği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, açıklamasında Uzay Fırlatma Aracı adı verilen ve gelecek ay fırlatılması planlanan roketlerin kıtalar arası balistik füzelerde kullanılan teknolojiyle neredeyse aynı olduğunu bildirdi.

Pompeo ‘‘ABD, İran rejiminin yıkıcı politikalarıyla uluslararası istikrar ve güvenliği tehlikeye düşürmesine durup seyirci kalmayacaktır’’ dedi.

Pompeo, ‘‘Rejime tavsiyemiz bu provokatif fırlatmaları yeniden gözden geçirmesi ve daha fazla ekonomik ve diplomatik yalnızlaşmadan kaçınmak için balistik füzeyle ilgili tüm aktivitelerini durdurması’’ ifadesini kullandı.

İran’ın uzaya üç uydu göndermeyi planladığını ilk olarak Kasım ayında Savunma Bakan Yardımcısı Kasım Takizade açıklamıştı.

Pompeo, bu roketlerin BM Güvenlik Konseyi’nin İran’la 2015’te yapılan nükleer anlaşmayı onaylayan 2231 no’lu kararını ihlal ettiğini kaydetti. Sözkonusu karar, İran’ın nükleer silah taşıma kapasitesine sahip balistik füzelerle ilgili faaliyetlerde bulunmaması çağrısını içeriyor. Ancak karar bu faaliyetleri açıkça yasaklamıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayında İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilme kararı almıştı.

Pompeo, İran’ın BM kararının ardından defalarca balistik füze fırlattığını söyledi ve bunlar arasında 1 Aralık’ta denediği çeşitli savaş başlıkları taşıma kapasitesine sahip orta menzilli balistik bir füzenin de olduğunu kaydetti.

Temmuz 2017’de İran uzaya uydu taşıyabilecek bir roket fırlattığını söylemiş, ABD bunu provokatif bir eylem olarak değerlendirmişti.

İran, uzay programının barışçıl olduğunu söylüyor, ancak Batılı uzmanlar bununla askeri füze teknolojisi üretimini örtbas etmenin amaçlanıyor olabileceğinden şüpheleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG