Erişilebilirlik

ABD'de Siyasi Kutuplaşma Kaygılandırıyor


ABD'de Siyasi Kutuplaşma Kaygılandırıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00
Amerika’da, vergiler ve harcamalar konusunda son zamanlarda öne çıkan siyasi kutuplaşma bazı Amerikalılar’ın sistemin tıkandığı yolunda kaygı duymasına neden oldu. Önümüzdeki aylarda yine harcamalar ve bütçe tavanı konusunda pazarlıklara ve keskin ayrılıklara sahne olacak Washington’da belki de bu kaygılar biraz daha güçlenecek.

David Stark gibi Kongre binasını ziyaret eden turistler, demokrasinin abidesi sayılan bu binada yaşanan kutuplaşmadan duydukları rahatsızlığı dile getiriyorlar: “Daha merkezde olan ve kendi parti liderlerine uymayıp doğru olanı yapmaya çalışan politikacılar görmek isterdim.”

Her ne kadar Beyaz Saray ve Kongre, Amerika’yı mali uçurumun eşiğine getirebilecek vergi artışları ve -- geçici de olsa -- harcamalar konusunda uzlaşmaya varsa da, süreç boyunca izlenen tutum hayal kırıklığı yarattı.

Demokrat Başkan Obama ile Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner anlaşamadı. Senato’daki Demokrat ve Cumhuriyetçiler de uzlaşamadı.

Brookings Enstitüsü’nden Thomas Mann, tıkanıklığın, görüş ayrılıklarının derin olduğu konularda yasama ile yürütmenin işbirliği yapmasını engelleyen yapıdan kaynaklandığı görüşünde: “Siyasi partiler, ne yazık ki, anayasayı hazırlayanların tahmin edemeyeceği şekilde, bu siyasi yapının içinde işlerliklerini kaybetti.”

Sonuçta, Başkan Yardımcısı Joseph Biden ile Senato Azınlık Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell arasındaki kişisel ilişkiler sayesinde mali uçurumu önleme planı üzerinde anlaşmaya varıldı. Her ne kadar harcamalar konusundaki nihai karar, iki ay sonraya ertelense de, Mann’a göre varılan nokta yine de takdire değer.

Thomas Mann, “Mali uçurumdan dönüldü, Senato’da geniş destek bulan bir plan hazırlandı ve Temsilciler Meclisi Başkanı, partisinin üyeleri desteklemese de planı oya sundu. Bu, önemli bir gelişme,” diyor.

Amerikan Üniversitesi Profesörü Allan Lichtman, yapılacak bütçe görüşmelerinin yeni döneme damgasını vuracağını düşünüyor: “Zenginlerin vergilerini %35’ten %39’a çıkarma konusunu aylarca tartışırken, ülkenin karşı karşıya olduğu dev sorunları görmezden gelme hatasına düştük.”

Lichtman’a göre, yine de Kongre, bütçe sorunuyla uğraşırken, küresel iklim değişikliği veya felaket bölgelerine yardım gibi konuları her zaman gündemin alt sıralarında tutacak.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG