Erişilebilirlik

ABD'de İşsizlik Yardımı Başvuruları Geçen Hafta da Arttı 


ABD Çalışma Bakanlığı raporuna göre Amerika'da işsizlik yardımı başvurusunda bulunanların sayısı geçtiğimiz hafta da yükseldi. Veriler, Corona virüsü pandemisinin dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan Amerika'da ekonomiyi alt üst etmeye devam ettiğini gösteriyor.

ABD yönetimi, geçtiğimiz hafta 861 bin kişinin işsizlik yardımı başvurusunda bulunduğunu bildirdi. Bu sayı, bir önceki hafta kaydedilen rakamın 13 bin üzerinde.

Amerika'da son iki hafta içinde doğrulanmış yeni Corona enfeksiyonu sayılarında ciddi bir düşüş yaşanmış olsa da hala günde on binlerce kişinin virüse yakalanması, ekonominin iyileşmesinin önünde engel oluşturuyor. ABD'de şu sıralar günlük toplam yeni vaka sayısı 100 binin altında seyrediyor. Ancak eyalet yönetimleri ve yerel idareler, işyerlerinin açık kalacağı saatler ve hizmet vereceği müşteri sayısı gibi birçok unsur üzerinde kısıtlamalar uygulamayı sürdürüyor.

Amerika'da haftalık işsizlik yardımı başvurusu sayısı aylardır 700 binin üzerinde seyrediyor. Bu rakamın bazı haftalarda 800 bin ve 900 binin üzerine çıktığı da gözleniyor.

Corona virüsünün Amerika'da yayılmaya başladığı geçtiğimiz Mart ayında haftada 6,9 milyonu bularak rekor kıran işsizlik yardımı başvuruları son aylarda bunun çok altında seyretse de hala yüksek. Son 11 ayın haftalık işsizlik yardımı başvuruları, 1960'lı yıllardan bu yana rekor düzeye erişmiş durumda.

Amerika'da pandemi nedeniyle işini kaybeden 22 milyon kişinin yaklaşık 10 milyonu, halen işsiz. Ocak ayında yüzde 6,3'e gerileyen işsizlik oranı, birçok ekonomiste göre aylar boyunca yüksek seyretmeye devam edebilir.

İşverenler, 2020'deki kapanma sürecinde işini kaybeden çok sayıda elemanı yeniden işe aldı. Ancak çok sayıda işyerinin kalıcı olarak kapanması ya da faaliyetlerini yavaşlatmak zorunda kalması nedeniyle birçok çalışan ya yeni iş arıyor ya da iş aramayı bırakıyor.

Öte yandan ABD Ticaret Bakanlığı'na göre ABD ekonomisi, pandeminin ilk günlerine kıyasla güç kazandı. Ekonomik büyüme 2020 yılının son üç ayı içinde yavaşlasa da ekonomi, tam anlamıyla gerilemeye (resesyon) girmedi.

Ekim-Aralık döneminde yüzde 1 büyüyen ABD ekonomisi, bir önceki üç aylık dönemdeyse yüzde 7 buçuk oranında genişlemişti.

ABD Ticaret Bakanlığı'na göre 2020 yılı başında pandeminin etkisinin en çok hissedildiği dönemdeki sert ekonomik daralma, ABD ekonomisinin 2020 yılını yüzde 3 buçuk oranında gerilemeyle bitirmesine yol açmıştı. ABD ekonomisi, 2019 yılında yüzde 2,2 oranında büyümüştü.

Ancak yine de 2020'de ekonomik büyümede kaydedilen düşüş, bazı finans uzmanlarının beklediği kadar ağır olmadı. Ekonomistler şimdiyse 2021'de,özellikle milyonlarca Amerikalı'nın aşılanmasıyla birlikte yılın ikinci çeyreğinde ekonominin canlanmasını bekliyor.

Başkan Joe Biden, CNN televizyonunun Wisconsin eyaletinin Milwaukee kentinde düzenlediği halk oturumunda, Amerika'nın 2021 yılı sonuna doğru normale dönmeye başlayacağını tahmin ettiğini söyledi.

27 milyon 800 bin doğrulanmış enfeksiyon vakasının kayda geçtiği, 490 bin kişinin enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitirdiği Amerika, Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre dünyada hem vaka hem de ölüm sayılarında başı çekiyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG