Erişilebilirlik

‘ABD YPG İle Yola Devam Edecek Görünüyor’


Üst düzey bir Türk yetkili, Amerika’nın IŞİD’i Rakka’dan çıkarmak için YPG’nin yardımını almaya karar vermiş gibi göründüğünü söyledi.

Bu arada Başbakan Binali Yıldırım Türkiye, Amerika ve Rusya’nın Suriye’yi terörist gruplardan temizlemek için koordine olması gerektiğini söyledi. Üç ülkenin genelkurmay başkanları taraflar arasında olası bir çatışma çıkmasını önlemek üzere koordineli biçimde çalışıyor.

Bu çerçevede Türk, Amerikan ve Rus genelkurmay başkanları Suriye’de koordinasyon konusunu görüşmek üzere Antalya’da biraraya geldi.

Türk yetkili son toplantının “bütün resmi değiştirebileceğini” söyledi.

Yetkili, “Bu aşamada emin değiliz ama Amerika bu operasyonu Türkiye ile değil YPG ile düzenleyebilir. Amerika YPG’ye silah veriyor,” dedi.

Aynı yetkili, “Eğer operasyon bu şekilde düzenlenirse, bunun Türk-Amerikan ilişkilerine maliyeti olacak. Çünkü YPG bir terör örgütü ve biz bunu her platformda dile getiriyoruz,” dedi.

Ankara, Suriye’de IŞİD’le mücadele konusunda YPG ile yola devam etmemesi için Amerika’ya baskı yapıyor. Ankara, Rakka’nın alınmasında Özgür Suriye Ordusu’nun etkin olabileceğini düşünüyor.

Türkiye, YPG ve PYD’yi PKK’nın uzantısı olarak değerlendiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriye’deki bir sonraki hedefinin Menbiç olduğunu söylemişti. Ancak Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin askeri adımlarının Rusya ve Amerika ile eşgüdümlü şekilde yapılmadığı sürece anlamsız olacağını söylemişti.

Menbiç’in batısında Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu ile çatışmasının ardından Menbiç Askeri Konseyi Rusya ile anlaşmaya varmış, cephe hattındaki köyleri Şam rejimine devretmeyi kabul etmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG