Erişilebilirlik

ABD ve Çin Sera Gazı Salımı Konusunda Anlaştı


Başkan Obama ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping
Başkan Obama ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping

Amerika ve Çin, sera gazı salımını azaltma konusunda önemli hedefler belirledi. Karar, Başkan Barack Obama’nın Pekin’e yaptığı ziyarette açıklandı.

Dünyanın en büyük karbondioksit salımına yol açan iki ülke Çin ve Amerika’nın vardığı karar, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede kilit rol oynama şansına sahip.

Başkan Obama, Amerika’nın 2025 yılına kadar karbondioksit salımını yüzde 26 ila 28 oranında azaltacağını bildirdi. Obama’nın açıkladığı oran, atmosfer kirliliğiyle mücadelede Amerika’nın daha önce hedeflediği oranın iki katı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ise, karbondioksit salımını 2030 yılından itibaren azaltmaya başlayacağını bildirdi. Atmosfer kirliliğine en fazla yol açan ülkelerden biri olan Çin’de karbondioksit salımı hala artarak devam ediyor.

Washington ve Pekin bu anlaşmaya varabilmek için aylardır görüşmeler yürütüyordu. Anlaşmanın gelecek yıl Paris’te yapılan iklim görüşmelerinde ilerleme sağlanmasına katkı yapması da bekleniyor.

Başkan Obama, karbondioksit salımını kısıtlayan ikili anlaşmanın Amerika-Çin ilişkilerinde “önemli bir kilometre taşı” olduğunu açıkladı. Obama, anlaşmanın, iki ülkenin birlikte çalışmasının bir ürünü olduğunu söyledi.

Obama ayrıca Çin Devlet Başkanı Xi’nin, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında gerginlik yaratan konuları tartışmaya açık olmasından da memnun olduğunu belirtti. Başkan, Washington’un yeni Asya politikasının Pekin’i kıskaca almayı planlamadığı konusunda da, Çin devlet başkanına güvence verdiğini söyledi.

İki lider görüşmelerinde Hong Kong’daki demokrasi yanlısı gösterileri de ele aldı. Çin’de bazı kesimler Hong Kong’daki gösterileri Washington’un organize ettiğini iddia ediyor. Obama basın toplantısında yaptığı açıklamada, Amerika’nın Hong Kong’daki gösterilerle bağlantısı olmadığını belirtti, bununla birlikte bu yarı özerk bölgede adil ve serbest seçimler düzenlenmesinden memnunluk duyacağını kaydetti. Çin Devlet Başkanı Xi ise, Hong Kong gösterilerinin yasadışı olduğunu savundu ve sorunun ülkesinin içişlerini ilgilendirdiğini vurguladı.

Görüşme genelinde iki ülke lideri, aralarındaki anlaşmazlıkları gündeme getirmek yerine, vardıkları anlaşmaların altını çizmeyi tercih etti.

Ayrıca Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iki tarafın askeri gerilimi azaltmak amacıyla Büyük Okyanus’taki askeri faaliyetler hakkında birbirlerini bilgilendirme konusunda anlaştığı bildirildi.

Amerika ve Çin, hafta başında da ileri teknoloji ürünlerin ticaretinde gümrük vergilerini indirme ve karşılıklı olarak uyguladıkları giriş vizesi sürelerini uzatma konularında anlaşmaya varmıştı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG