Erişilebilirlik

ABD Vatandaşlarını Gazze Filosuna Katılmamaları Konusunda Uyardı


Geçen yıl Mavi Marmara'ya düzenlenen İsrail baskını sırasında ölen Türklerin arasında bir de Amerikan vatandaşı bulunuyordu
Geçen yıl Mavi Marmara'ya düzenlenen İsrail baskını sırasında ölen Türklerin arasında bir de Amerikan vatandaşı bulunuyordu

Amerika, gelecek ay Gazze’ye yardım götürecek uluslararası deniz filosuna katılmamaları konusunda vatandaşlarını uyardı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, filoya katılacak Amerikalıların İsrailli yetkililerce tutuklanabileceği, mahkemeye çıkarılabileceği ve sınırdışı edilebileceği uyarısı yapıldı. Açıklamada Gazze kıyısının “tehlikeli ve patlamaya hazır” bir yer olduğu belirtildi, Gazze çevresindeki deniz ablukasını yarmaya çalışanların İsrail tarafından durdurulduğu, bu olayların ölüm, yaralanma ve tutuklamalarla sonuçlandığı hatırlatıldı.

Bu yıl Gazze’ye gidecek yardım konvoyunu oluşturan dokuz gemide bir Amerikan bandıralı gemi de bulunacak.

İsrail, gemileri önlemek amacıyla diplomatik girişimlerini arttırdı. İsrail’in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Ron Prosor, filo gönderilmesini “tehlikeli sonuçlar doğuracak bir provokasyon” olarak niteledi.

Geçen yılki uluslararası filoya İsrail komandoları baskın düzenlemiş ve Mavi Marmara gemisinde bulunan biri Amerikan vatandaşı dokuz Türk’ü öldürmüştü. Mavi Marmara’nın bu yılki filo içinde yer almayacağı açıklandı.

XS
SM
MD
LG