Erişilebilirlik

ABD: 'Suriyeli İsyancılara Silah Vermiyoruz'


Amerika, Suriyeli isyancılara silah sağladığı yönündeki Rus iddialarını reddetti.

Moskova, Obama yönetiminin Suriyeli silahlı gruplara verilen bir dizi silahtan haberi olduğunu bildirmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Amerikan medyasında konuşan Amerikalı yetkililerin açıklamalarından da anlaşılacağı gibi, Washington bu dağıtımların eşgüdümünü ve lojistik yardımını sağlıyor” şeklinde bir açıklama yayınladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland bu iddianın “gülünç” olduğunu savundu.

Washington, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı mücadele veren muhalefet gruplarına, muhabere amaçlı, silah dışı yardımlarda bulunduğunu kabul etmişti. Bununla birlikte “Suriye’nin Dostları” adı verilen diğer ülkeler isyancılara silah da sağlıyor. Nuland, lojistik yardımların Suriye’nin demokratik geleceğine destek veren gruplara ulaştırılmasında Washington’un müttefik ülkelerle eşgüdüm içinde olduğunu bildirdi.

Nuland, isyancılar arasında “kim kimdir” şeklinde çalışma yürüttüklerini, kasıtlı olarak aşırı görüşlü gruplara yardım etmediklerini belirtti.

Öte yandan Rusya, Esad rejimine hala silah vermeye devam ediyor. Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Şam hükümeti aleyhine sunulan tüm yaptırım tasarılarını veto etmişti.

Esad rejimi Kurban Bayramı dolayısıyla dört günlük ateşkese uyacağını bildirdi. Ancak yetkililer, “terörist gruplar” olarak adlandırdıkları isyancıların silahlanmaları, mevzilerini kuvvetlendirmeleri ve destek almaları durumunda tekrar harekete geçecekleri uyarısında bulundu.

BM ve Arap Birliği’nin Suriye temsilcisi Lakhdar Brahimi, bu ateşkesin uzun vadeli bir ateşkesin ve taraflar arası görüşmelerin önünü açmasını umuyor.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG