Erişilebilirlik

'Almanya'nın Bölgedeki Varlığı Sürecek'


ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesine karar veren Başkan Donald Trump'ın, ardından Afganistan'daki Amerikan askerlerin sayısının önemli oranda azaltmayı hedeflediği haberi Berlin’de tepkilere neden oldu.

Federal hükümet adına bir açıklama yapan sözcü Ulrike Demmer, Başbakan Merkel’in önceden bilgilendirilmediğini söylerek "ABD'nin Suriye'den asker çekme konusunda bize danışması iyi olurdu" dedi.

Demmer açıklamasına "Konuyla ilgili kararı öğrendik. Ancak ABD’nin müttefiki ve IŞİD karşıtı koalisyonun ortağı olarak bizimle önceden istişareler yapması doğru olurdu" şeklinde devam etti.

Federal hükümetin IŞİD’i hala büyük bir tehlike olarak gördüğünü bildiren sözcü, Almanya’nın bölgedeki angajmanının ABD’nin kararından bağımsız süreceğini duyurdu.

Berlin, IŞİD’le mücadele eden uluslararası koalisyona dört adet Alman Tornado keşif uçağı ve havada yakıt ikmali yapabilen tanker uçağıyla katkıda bulunuyor.

Ürdün’ün Suriye sınırına yakın Azrak'ta bulunan Muvaffak Salti Hava Üssü'ne konuşlandırılan Alman birliğinde bin 200 asker bulunuyor.

Federal Dışişleri Bakanı Heiko Maas da dün yaptığı açıklamada, IŞİD’in püskürtüldüğünü ancak tehlikenin geçmediğini savunarak "Trump’ın kararının IŞİD ile mücadeleye zarar verme ve elde edilen başarıları riske sokma tehlikesi var" demişti.

Maas, "Amerikan tarafının ani yön değişikliğinin sadece kendileri için sürpriz olmadığını" da belirtmişti.

Birlik Partileri CDU/CSU adına bir açıklama yapan dış politika sözcüsü Jürgen Hardt, Trump'ın adımını "yanlış bir işaret" olarak tanımladı.

Hardt, "Bölgede IŞİD'e karşı mücadelede başarılı bir ilerleme oldu. Bu Alman askerlerinin de katılımıyla oldu. Ancak alınan karar Suriye'deki istikrarsızlığın devamına yol açacak" şeklinde konuştu.

Öte yandan 17 yıldır Afganistan'da görev yapan Amerikan askerlerinin sayısının azaltılacağı yönündeki açıklamalar da Berlin’de ‘şaşkınlık’ yarattı.

Federal Savunma Bakanlığ’ından yapılan bir açıklamada, Alman hükümetinin diplomatik kaynaklar üzerinden Washington’la ilişki kurmaya ve kararın ayrıntıları konusunda bilgi almaya çabaladığı ifade edildi.

ABD’nin Afganistan’da Taleban'a karşı NATO şemsiyesi altında savaşan koalisyon güçlerinin komutasını sürdürdüğü belirtilen açıklamada, Amerikan ordusunun ülkedeki varlığının önemine vurgu yapıldı.

Konuyla ilgili ABD kaynaklı haberlerde, Başkan Trump'ın, Afganistan'daki 14 bin Amerikan askerinden yaklaşık yarısını çekeceği ileri sürüldü.

2001 yılından beri Afganistan'daki NATO misyonunun üyesi olan Almanya’nın Mezar-ı Şerif ve Kunduz şehirlerinde de Almanya'nın büyük askeri üsleri bulunuyor.

Afganistan'da görev yapan 980 Alman askeri, Afgan güvenlik güçlerine eğitim ve danışmanlığın yanı sıra NATO misyonuna destek sağlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG