Erişilebilirlik

'ABD’nin Çekilme Kararı Hava Operasyonlarını da Kapsıyor'


Amerika Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararına ilişkin yeni ayrıntılar geliyor. Reuters haber ajansına bilgi veren Amerikalı bir yetkiliye göre karar Suriye’de IŞİD’e yönelik hava saldırılarının da sonlandırılması anlamına geliyor.

Başkan Trump’ın Suriye’den askerleri tamamen çekme kararı hem Cumhuriyetçi Parti’deki bazı isimler hem de Amerika’nın müttefikleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

IŞİD’e yönelik hava saldırılarının sona erdirilmesi örgütün yeniden toparlanmasına imkan tanıyabileceği konusunda endişeleri körükleyebilir.

ABD’nin hava operasyonlarında kullandığı askeri imkanların önemli bir bölümü, kara unsurlarının aksine Suriye’de bulunmuyor. Hava operasyonları ABD’nin Katar’daki operasyon merkezinden icra ediliyordu.

Amerika’nın liderliğinde yürütülen hava harekatları IŞİD’in toprak kaybetmesinde ve hem Irak hem de Suriye’de örgütün üzerindeki baskının arttırılmasında etkili olmuştu. Hava Kuvvetleri verilerine göre 2015 yılından bu yana yapılan operasyonlarda 100 bin bomba ve füze kullanıldı.

Reuters haber ajansına bilgi veren Amerikalı yetkiliye göre hava operasyonlarının sonlandırılmasının zamanlaması da Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilme takvimine bağlı. Amerika’nın hava kuvvetleri sadece militanlara yönelik saldırılar için değil aynı zamanda sahada görev yapan Amerikan askerlerinin savunması için de önemli. “Güç koruma” olarak nitelenen bu rol Amerikan askerlerinin Suriye’den güvenli şekilde çıkmasının sağlanması için büyük önem taşıyor.

“Komutanlar Endişeli”

Trump’ın sürpriz çekilme kararının ardından pek çok soru hala cevapsız. Amerika’nın müttefiklerinin ve ortaklarının bu boşluğu nasıl dolduracağı belirsiz. Cumhuriyetçi Parti’den bazı isimler kararı sert şekilde eleştirmiş, konuyla ilgili kendilerine önceden bilgi verilmediğini söyleyerek bu adımın Suriye’de Esat rejiminin destekçileri olan Rusya ve İran’ı güçlendirdiğini savunmuştu.

Reuters haber ajansına konuşan ve ismini vermeyen Amerikalı yetkililere göre sahada görev yapan komutanlar da hızlı bir çekilmenin etkisi ve sonuçları konusunda endişeli.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG