Erişilebilirlik

ABD Savunma Bakanı: IŞİD’in Günleri Sayılı


ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, IŞİD terör örgütünün yenilgisinin hemen olmasa da “sayılı günlerinin kaldığını” belirtti.

Mattis bu açıklamayı Irak Başbakanı Haydar El Ebadi'yle görüşmek üzere Bağdat’a düzenlediği ziyaret öncesinde yaptı.

Ebadi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Mattis’le ABD’nin Irak güvenlik güçlerine desteği ve güvenlik işbirliğini konuştuklarını kaydetti.

ABD Savunma Bakanı da Irak’ta istikrarın bir gecede gerçekleşmeyeceğine dikkat çekti.

Mattis, Iraklılar için ilerlemenin zor olacağını da söyledi.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, IŞİD’in 3 yıl önce Irak’ın kuzey ve batısındaki geniş bölgeyi kontrolü altına almasından birkaç ay sonra 2014’ün Ağustos ayında Irak ordusuna destek için havadan ve diğer türden askeri operasyonlar başlatmıştı. Irak ordusu bu destekle başta ülkenin ikinci büyük şehri Musul olmak üzere önemli kazanımlar elde etti.

Son olarak Pazar günü Musul’un 60 km güneyindeki Telafer şehrini IŞİD’den geri almak için operasyon başlatıldı.

ABD öncülüğündeki koalisyon, IŞİD’in sözde başkenti olarak kabul ettiği Rakka ve çevresindeki bölgeleri kurtarma çabalarını da destekliyor.

Mattis gazetecilere yaptığı açıklamada, El Kaim'in batısından Suriye'nin doğusundaki Deyr ez Zor'a uzanan Fırat nehri vadisinin zaman içinde IŞİD'den temizleneceğini belirtti.

Irak’ın geleceğindeki en büyük zorluklardan biri de Şii, Sünni ve Kürt gruplar arasında bir parçalanmadan kaçınmak olacak.

Mattis bu ziyaret sırasında, gelecek ay Bağdat yönetiminden ayrılmak için referanduma gidecek olan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani’yle de görüşecek.

ABD’nin IŞİD’le mücadele koalisyonu özel temsilcisi Brett McGurk Eylül ayında planlanan referandumun doğru zamanlama olmadığını söylemişti.

Temsilci, böyle bir zamanda yapılacak referandumun, IŞİD’e karşı yürütülen kampanya için “felaket” olabileceğini kaydetmişti.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG