Erişilebilirlik

ABD-Rusya İlişkileri Gerginliğini Koruyor


ABD-Rusya İlişkileri Gerginliğini Koruyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

ABD üç Rus vatandaşını casuslukla suçluyor, Rusya ise suçlamaları reddediyor. Washington, Rusya’nın Ukrayna’daki ayrılıkçılara verdiği destekle ilgili eleştirisini de giderek sertleştiriyor. Uzmanlara göre iki ülke arasındaki ilişkiler Ukrayna’dan önce de bozuktu

Rus ajanı olmakla suçlanan üç kişiden biri olan Evgeny Buryakov yargılanıyor.

Rusya, casusluk suçlamalarını reddediyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexander Lukaşeviç, Amerika’yı hata yapmakla suçluyor:

“Rus – Amerikan ilişkileri uzun bir süredir zor bir süreçten geçiyor. ‘Durum ne kadar kötü olursa, o kadar iyi’ mantığıyla hareket eden Amerika yeni bir Rus karşıtı kampanya başlatmışa benziyor.”

Amerika ve Rusya, Ukrayna’nın Mariupol kentine düzenlenen ve onlarca sivilin hayatını kaybettiği saldırıdan sonra karşılıklı casusluk suçlamalarında bulundu.

Saldırı, Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı yaptığı eleştirilerin artmasına ve Moskova’nın Ukrayna’daki ayrılıkçıları silahlandırdığı suçlamasına neden oldu.

Brookings Enstitüsü’nde konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahale etmesinin Amerika’nın Rusya ile başka konularda işbirliği yapmasını engellediğini belirtti:

“Rusya, uluslararası yasaları ihlal ederek, komşularının topraklarını ele geçirdiği, onları ekonomik ve siyasi baskı altına alarak kullanmayı hedeflediği sürece bir ortaklık düşünülemez.”

Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Rusya uzmanı Stephen Blank’e göre Amerika ve Rusya arasındaki sorunlar çok daha önce başladı:

“Yıllardır söylediğim gibi, Ukrayna müdahalesi ve casusluk olayları öncesinde bile Amerika’nın Rusya’yla ilgili politikalarını gözden geçirmesi gerekirdi.”

Amerika’nın Sesi Rusça Yayın Bölümü’ne konuşan Blank’e göre, Rusya, komşularına karşı 2008’den beri saldırgan bir tutum izliyor.

Stephen Blank: “Putin Ukrayna’dan çekilse bile cumhurbaşkanı olduğu sürece ilişkilerin normale dönmesi düşünülemez. Putin hükümeti kendini güvenceye almak için tüm Avrupa’nın güvenliğini tehlikeye sokmayı göze alıyor.”

Rusya araştırmaları uzmanı Leon Aron, Amerika’nın Rusya ile ilişkisini gözden geçirdiğini söylüyor. Ancak Aron, yaptırımların Ukrayna’da hedeflenen sonuçları getirmeye yetmeyeceğinin de altını çiziyor:

“Artık bu saatten sonra yaptırımlar Putin’i ilgilendirmiyor. Rusya’da yayınlanan yorumları ve Rus basınını izlerseniz, uygulanan yaptırımlardan etkilenmedikleri izlenimi edinirsiniz. Diplomatik soyutlanma ve uluslararası baskının getirdiği tüm sıkıntılara göğüs gerdiklerini, bundan sonra da rahatlıkla iflas edebileceklerini belirtiyorlar.”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna’da yaşananlara rağmen iki ülkenin ortak çalışabilecekleri alanlar olduğunu söylüyor:

“Devam eden İran müzakereleri gibi, birlikte çalışabileceğimiz konular olduğuna inanıyoruz.”

Psaki, Amerika’nın Ukrayna konusu başta olmak üzere Rusya ile ortak çalışmaya başından beri açık olduğunu ve bunun da böyle devam etmesini beklediklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG