Erişilebilirlik

ABD Ortadoğu’ya Temsilci Gönderiyor


ABD, İsrail ve Filistin arasındaki gerilimin tırmanmasının ardından bölgeye temsilci gönderiyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, tarafları bölgede son derece üzücü olarak nitelediği şiddeti sona erdirmeye çağırmak için müsteşar yardımcısı düzeyinde bir diplomatı bölgeye gönderme kararı aldıklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’nda açıklamalarda bulunan Blinken, “Gece boyunca bölgeden gelen görüntüler yürek parçalayıcı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hady Amr’dan derhal bölgeye giderek İsrailler ve Filistinliler’le görüşmesini istedim. Amr temaslarında, yıllara dayanan deneyimini kullanacak ve özellikle de hem benim hem de Başkan Joe Biden’ın adına, şiddetin sona erdirilmesi çağrısında bulunacak” diye konuştu.

İsrail, Çarşamba günü Hamas’ın askeri kanadının 16 üyesini Gazze’ye düzenlediği bir hava saldırısında öldürdüğünü bildirdi. Filistinli militanlar da İsrail’i roket yağmuruna tutuyor. Gazze’de de Pazartesi’nden bu yana en az 56 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. İsrail’de de 6 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Bölgede yıllardır görülmeyen şiddette çatışmalar yaşanırken, uluslararası toplum da giderek artan biçimde kaygı dile getiriyor.

Blinken her iki tarafı da şiddeti azaltmaya çağırdı. Ancak bir soru üzerine Blinken, İsrail’in sivil kayıplar yaşanmasından kaçınmak için elinden geleni yapma konusunda ekstra sorumluluğa sahip olduğunu söyledi.

ABD’nin bölgede meydana gelen gelişmelerden ve şiddetin tırmanmasından derin endişe duyduğunu ifade eden Blinken, ABD olarak iki devletli çözüme olan bağlılıklarının sürdüğünü ancak yaşanan şiddetin, bu hedefin başarılmasını daha uzak hale getirdiğini belirtti.

Gazze’den İsrail’e roket saldırılarını kınadıklarını ve İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu kaydeden Blinken, hem Filistinliler hem de İsrailliler’in güvenlik içinde yaşamayı eşit oranda hak ettiğini vurguladı.

İsrail ve Filistin Arasında Çatışmalar Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Bir gazetecinin, “gerilimin tam kapsamlı bir savaşa dönüşmemesi için, ABD’nin çağrıda bulunmanın ötesinde neler yapabileceğini” sorması üzerine Blinken, ABD yönetiminin gelişmeleri yakından takip ettiğini ve ilgili tüm taraflarla temasta olduklarını söyledi.

Şu anda en önemli konunun, tüm tarafların şiddeti ve gerilimdeki tırmanmayı sona erdirmesi ve sükuneti sağlamak için adım atması olduğunun altını çizen Blinken, bunu sağlamak için İsrailliler, Filistinliler ve diğer bölgesel ortaklar nezdindeki temas ve girişimlerini sürdüreceklerini belirtti.

Bir başka gazetecinin, Gazze’deki yüksek sayıda can kaybına işaret ederek, “İsrail’in yanıtı sizce orantılı mı?” sorusunu yöneltmesi üzerine de Blinken, “ayrım gözetmeden roketler yağdıran, sivilleri hedef alan terör örgütü Hamas ile İsrail’in buna yanıt vererek kendini savunma hakkı arasında kesin bir ayrım olduğunu” kaydetti. Blinken bununla birlikte, “İsrail’in de, kendi halkını savunmak için haklı olarak karşılık verirken, sivil kayıpların yaşanmasından kaçınmak için elinden geler her şeyi yapma konusunda ekstra sorumluluğu bulunuyor” dedi.

Blinken, Filistin halkının da güvenlik içinde yaşamaya hakkı olduğunu vurgularken, “Hepimizin bu doğrultuda çalışması gerekiyor” ifadesini kullandı.

ABD’den telefon diplomasisi

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken’ın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptığını bildirdi.

Görüşmede Blinken’ın, İsrail’e yönelik roket saldırıları konusunda kaygılarını dile getirdiği ve tüm taraflara gerilimi düşürme çağrısını yinelediği kaydedildi. Açıklamaya göre Blinken, görüşmede Netanyahu’ya, hem İsraililer’in hem de Filistinliler’in güvenlik içinde yaşaması gerektiğini vurguladı.

Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de, Biden’ın da Netanyahu’yla görüşüp görüşmeyeceği sorusu üzerine, Washington’dan “üst düzey temasın” beklenmesi gerektiğini söyledi.

Bu arada ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de, İsrail Savunma Bakanı Benjamin Gantz ile telefon görüşmesi yaptı. Pentagon Sözcüsü John Kirby’nin açıklamasına göre, Austin görüşmede bakanlığının İsrail’in kendini ve halkını savunma hakkına güçlü desteğini iletti, Hamas’ın ve diğer terör örgütlerinin İsrailli sivilleri hedef alan roket saldırılarını kınadı.

Austin, tüm ilgili tarafların gerilimin düşürülmesi yönünde adımlar atmasının önemini vurguladı.

Amerikan havayolları Tel Aviv uçuşlarını iptal etti

Amerikan havayolları Tel Aviv’e uçuşları geçici olarak durdurma kararı aldı.

Uçuş takip internet sitesi FlightAware’de yer alan güncellemelere göre, United Airlines, Delta Air ve American Airlines firmaları bugün ve yarın Amerika’dan Tel Aviv’e uçuşları askıya aldı.

Tel Aviv’e Roket Saldırısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Delta ve United havayolları yetkilileri uçuşların iptal edilmesi yönünde karar alındığını doğruladı ve İsrail’de yaşanan olayların yakından izlendiğini belirtti.

Delta yetkilisi ise şu an için uçuşların yeniden başlatılmasına yönelik bir karar olmadığının altını çizdi.

Doğu Kudüs’te Ramazan ayı boyunca devam eden protestolar, İsrail ve Filistinliler arasında şiddetli çatışmalara dönüştü.

Hamas ve diğer Filistinli grupların Tel Aviv’le sınır komşusu Beerşeba şehrinden İsrail tarafına onlarca roket fırlatması üzerine İsrail ordusu Gazze’ye ağır bir hava saldırısı düzenledi.

İsrail ve Hamas arasında 2014’te çıkan savaştan bu yana yaşanan en sert çatışma niteliğindeki saldırıların kontroldan çıkmasından endişe ediliyor.

Bugün de İsrail, Hamas’ın askeri kanadının 16 üyesinin Gazze’ye düzenlenen hava saldırılarında öldürüldüğünü açıkladı.

Pazartesi gününden bu yana İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları artarken, Filistin Yönetimi Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, aralarında çocukların da olduğu en az 53 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. İsrail’de de en az 5 kişinin yaşamını yitirdiği bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG