Erişilebilirlik

İsrail ve Filistin Arasında Tansiyon Düşmüyor


Gaza
Gaza

Hamas ve diğer Filistinli grupların Tel Aviv’le sınır komşusu Beerşeba şehrinden İsrail tarafına onlarca roket fırlatmasına karşılık İsrail ordusu Gazze’ye ağır bir hava saldırısı düzenledi.

Operasyonlarda Gazze’de en az 35 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. İsrail’de de roket saldırıları sonucu 5 kişinin öldüğü açıklandı.

İsrail ve Filistin Arasında Çatışmalar Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Gazze’de yüksek bir bina hava saldırısı sonucu tamamen çöktü. Binada yaşayanlar bombardıman öncesinde uyarılmış ve bina boşaltılmıştı.

İsrail tarafından yapılan açıklamada, Hamas üyesi bazı istihbarat yetkililerinin de operasyonlar sırasında hedef alındığı ve öldürüldüğü belirtildi. İsrail, hava saldırısı sırasında Hamas’ın ofis binaları, Hamas liderlerinin evleri ve roket fırlatılan binaların hedef alındığını açıkladı.

İki tarafta da halk gergin

İsrail ve Hamas arasındaki gerginlik 2014 yılından bu yana en üst seviyeye ulaşmış durumda. Gerginlik uluslararası kamuoyunda da kaygıyla takip ediliyor.

Bölgede yaşayanlar da operasyonlar nedeniyle zor günler yaşıyor. Reuters haber ajansına konuşan bir Gazzeli “İsrail çıldırmış durumda” ifadelerini kullandı.

İsrail’de yaşayanlar da sabaha dek süren sirenler nedeniyle uykusuz ve kaygılı geceler yaşıyor ve zamanlarını sığınaklarda geçiriyor.

Kanal 11 Televizyonu’na röportaj veren İsrailli bir kadın da “Çocuklarımız Corona virüsünden kaçtılar şimdi de yeni bir travma yaşıyorlar” dedi.

Birleşmiş Milletler Ortadoğu Barışı Süreci Özel Temsilcisi Tor Wennesland, BM’nin bölgede tansiyonu düşürmek için iki tarafla da görüşmeleri sürdürdüğünü söyledi.

Bölgede gece boyu gökyüzü, atılan roketler ve İsrail’in hava savunma sisteminin roketleri havada vurması sonucu aydınlandı.

Müslümanlar ve Yahudiler'in birlikte yaşadıkları Tel Aviv yakınlarındaki Lod şehrinde bir araca roket isabet etmesi sonucu iki kişi hayatını kaybetti.

Kudüs’te güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalarda da 16 yaşındaki Filistinli bir çocuğun hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Roketler Tel Aviv'i hedef aldı

Hamas’ın askeri kanadından yapılan açıklamada, gece boyunca İsrail tarafına 210 roket fırlatıldığı belirtildi. İsrail Ordusu, atılan roketlerin üçte birinin İsrail topraklarına ulaşmadan düştüğünü açıkladı.

İsrail ve ABD tarafından terörist örgüt olarak kabul edilen Hamas’ın bu defa Tel Aviv şehrini hedef alması İsrail açısından da yeni bir cephe anlamına geliyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı yetkilileri İsrail operasyonlarında ölenlerin sayısının 32’ye ulaştığını bu Çarşamba sabahı da 3 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail de en az 25 militan öldürdüğünü iddia etti.

İsrailli yetkililer de olayların başından bu yana 5 İsrail vatandaşının da hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hamas Lideri İsmail Haniye, Katar, Mısır ve BM’nin aradaki tansiyonu düşürmek için girişimlerde bulunduklarını söyledi. Haniye buna karşın “Eğer tansiyonu yükseltmek istiyorlarsa direniş için hazırız. Eğer durmak istiyorlarsa, direniş için hazırız” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada İsrail’in topraklarına yapılan roket saldırılarına karşılık verme hakkı olduğu vurgulanırken Filistin halkına yönelik baskılara da dikkat çekildi ve Kudüs’ün ortak bir yaşam alanı olması gerektiği ifade edildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG