Erişilebilirlik

ABD'nin Ulusal Güvenliği Susan Rice'a Emanet


ABD'nin Ulusal Güvenliği Susan Rice'a Emanet
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00
Linki indirmek için

Ulusal Güvenlik Danışmanlığı'na atanan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, hem güçlü bir özgeçmişe, hem de Obama’yla yakın bir dostluğa sahip. Amerika'nın Sesi'nden Margaret Besheer'in haberi.

Büyükelçi Susan Rice doğduğu günden beri Washington’da yaşıyor.

Amerika Merkez Bankası yöneticilerinden birinin kızı olarak Washington’un zengin çevrelerinde yetişen Rice, California’daki Standford Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde doktora yapmış.

Rice’ın yıldızı Bill Clinton yönetiminde önce başkanın özel yardımcılarından biri, sonra Dışişleri Bakanlığı Afrika İşleri Bakan Yardımcısı olarak parladı.

Barack Obama daha adayken kendisine danışmanlık yapan Rice, Obama başkan seçilince Birleşmiş Milletler büyükelçisi olarak atandı.

Amerikan Üniversitesi profesörü ve yazar David Bosco’ya göre, Rice hem güçlü bir özgeçmişe, hem de Obama’yla yakın bir dostluğa sahip: “Rice, Amerikan dış politika mekanizmasının nasıl işlediğini biliyor. Başkan’la yakın ilişkisi de aynı ölçüde önemli.”

Birleşmiş Milletler’de sık sık Rus büyükelçisiyle tartışan Susan Rice çetin bir müzakereci olarak tanınıyor. Rice’ın diplomatik üslubu “akılcı ve sert” olarak tanımlanıyor.

Geçen yıl 11 Eylül’de Bingazi’deki Amerikan konsolosluğuna yapılan saldırıdan sonra Rice kendisini birden Beyaz Saray ile Cumhuriyetçi Kongre üyeleri arasındaki kavganın ortasında buldu.

Cumhuriyetçi Senatörler, biri büyükelçi dört Amerikalı’nın öldüğü saldırıdan beş gün sonra Rice’in televizyon programlarında yaptığı açıklamalar nedeniyle Rice’ın Dışişleri Bakanlığı adaylığına karşı çıktı. Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham da bunlardan biriydi: “Bence terfi etmeyi hak etmiyor. Bu ülkede başkanın seçebileceği bir çok üstün nitelikli kişi var. Bingazi olayında başrol üstlenen birinin terfi ettirilmesine kesinlikle karşıyım.”

Susan Rice Cumhuriyetçi senatörlerle görüştü ancak kaygılarını gideremeyince adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Başkan Obama Susan Rice’ı bu kez Ulusal Güvenlik Danışmanlığına atadı. Bu atamanın Kongre tarafından onaylanması gerekmiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG