Erişilebilirlik

ABD'nin Suriye Operasyonuna Almanya'dan Olumlu Tepki


Suriye'de İdlib kentinde düzenlenen kimyasal saldırılardan sonra, ABD'nin hükümet kuvvetlerine ait bir hava üssünü Tomahawk füzeleri ile vurması, Almanya’da olumlu yankı buldu. Başbakan Angela Merkel sabah saatlerinde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşme sonrasında her iki lider adına yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin askeri operasyonunun sorumlusunun Suriye Devlet Başkanı Esad olduğu belirtildi. Açıklamada, "Esad'ın tekrarlayarak kimyasal silah kullanması ve kendi halkına karşı işlediği suçlar, Almanya ve Fransa'nın 2013'te Guta'da yaşanan katliamdan sonra da talep ettiği yaptırımlara gerek kılmıştır" denildi.

Suriye'de iki yıl önce kimyasal silahlarla düzenlenen ve bir gecede bin 500 kişinin ölümüyle sonuçlanan Guta’daki saldırı sonrasında, Başbakan Merkel olaya Birleşmiş Milletler’in tepki vermesini ve yaşananların bağımsız uzmanlar tarafından aydınlatılmasını istemiş, uluslarararası devletler topluluğunun Suriye yönetime tavır koymasını önermişti. Öte yandan İdlib kentinde düzenlenen kimyasal silah saldırının ardından dün bir açıklama yapan Merkel, ‘barbarca’ olarak tanımladığı kimyasal saldırının savaş suçu olduğunu vurgulayarak, söz konusu saldırının sebeplerinin aydınlatılması için gerekli girişimlerin yapılmasını talep etmişti.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de, bu sabaha karşı Humus yakınlarındaki Suriye hava üssüne Akdeniz'deki iki ABD destroyerinden isabet gücü yüksek 59 Tomahawk füzesi fırlatılmasını doğru bulduğunu açıkladı. BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de yaşananlara seyirci kaldığını öne süren Gabriel, "Suçsuz insanlara kimyasal silahlarla yapılan barbarca saldırılara tepkisiz kalınması dayanılmaz bir durumdur. ABD’nin Esad rejiminin zalimce insanlık suçu işlediği silahlı yapılanmalarına karşı saldırı düzenlemesini anlayışla karşılıyorum’ dedi. Gabriel, Suriye sorununa Birleşmiş Milletler çatısı altına ve Rusya ile ABD’nin öncülüğünde siyasi bir çözüm bulunması gerektiğini de ifade etti.

Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen,füze saldırısından önce Amerikan meslektaşı James Mattis’in kendisini arayarak operasyonla ilgili bilgi verdiğini, kendisinin de vakit geçirmeden Başbakan Angela Merkel’i arayarak bilgilendirdiğini duyurdu. Leyen, Birleşmiş Milletler’in 2013’de Suriye rejimi tarafından kimyasal silah kullanıldığını saptadığını da açıkladı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) başbakan adayı Martin Schulz, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye konusundaki ‘pasif tavrını’ eleştirerek, "Güvenlik Konseyi bir işe yaramadığı için, ABD hava saldırıları ile Esad rejimininin başka insanlık suçları işleme konusundaki harekat alanı kısıtlandı’ şeklinde görüş belirtti.

Federal Ordu’dan yapılan açıklamada ise, İncirlik’teki Alman birliklerinin Suriye’deki ABD operasyonuna katkıda bulunmadığı bildirildi. Bir ordu sözcüsü, "Bizim orada bulunma nedenimiz başka. Konuyla ilgili meclis tezkeresi böyle bir katkıya zaten izin vermiyor." dedi. Alman ordusu, İncirlik’te görev yapan altı Tornado ve bir yakıt uçağıyla, yüksek çözünürlüklü kameraları ile IŞİD hedefleri üzerinde keşif uçuşları yaparak, uluslararası koalisyona destek veriyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG