Erişilebilirlik

ABD-Küba İlişkilerinde Obama Yönetimi Etkili Oldu


ABD, Küba ile yeniden diplomatik ilişki kurduğunda tarih 20 Temmuz 2015’ti. Ancak komünist rejime karşı ticari, ekonomik ve mali ambargoyu sürdürdü.

Ancak Barack Obama, ekonomik ilişkilerin de kurulması için girişken bir politika izledi ve Ekim 2016’ta birkaç değişikliği yürürlüğe soktu.

Bu değişikliklerim içinde, iki ülke arasında daha fazla ekonomik fırsat yaratmak için bazı kısıtlamaların gevşetilmesi de vardı. Yönetim, ABD ile Küba arasında bilimsel, insani, ticari ve mali fırsatların genişletilmesi için bir düzenleme paketini onayladı.

Başkan Barack Obama, iki ülke arasında demokrasi ve insan hakları konularında çok gerçek farklılıklar olduğunu ancak bu farklılıkların giderilmesinin yolunun işbirliği olduğunu söylüyordu.

Yönetimin planı, ortak tıbbi araştırmaların, Küba üretimi ilaçların ABD’de satılmasının ve Amerikalılar için Küba’da bankacılık fırsatlarının yaratılmasının desteklenmesiydi.

Küba’nın altyapısının geliştirilmesi ve bilimsel araştırmalar için burs verilmesi gibi insani amaçlı girişimler de genişleyecekti.

Kennedy yöneteminden Obama günlerine

Başkan Barack Obama Mart 2016’da, Castro devriminden bu yana Küba’yı ziyaret eden ilk görevdeki ABD Başkanı oldu. Havan ile Washington ilişkilerinde yeni bir dönem başladı. Ancak son 50 yılda aynısını diğer ABD liderleri de denemişti.

1962 yılının sonunda, dünyayı nükleer savaşın kıyısına getiren Küba füze krizi sonrası Başkan John F. Kennedy, ilişkilerin normalleşmesini savundu. Bunun için Moskova’nın Castro’ta danışmadan Küba’dan füzelerini geri çekmesini ve Castro’nun bundan duyduğu memnuniyetsizliği kullanacaktı.

Kennedy 1963’te, Cezayir asıllı Fransız gazeteci Jean Daniel aracılığıyla Castro’ya bir mesaj gönderdi. Daniel, daha sonra Castro ve Kennedy’nin barışa istekli olduğunu yazdı. Ancak bu diplomatik girişim, aynı yılın 22 Kasım’ında Kennedy’nin Texas’ta suikasta kurban gitmesiyle çöktü. Yerine geçen başkan yardımcısı Lyndon Johnson, bu girişimin devamını getirmedi.

Hatta Kennedy suikastında Küba’nın parmağı olup olmadığı da ABD’de yıllarca konuşuldu.

1970’lerin ortalarında Gerald Ford’un başkanlığı döneminde de, dönemin dışişleri bakanı Henry Kissinger, büyük bir gizlilik içinde Küba ile yakınlaşmanın planlarını yapmaya başladı. Ancak bu çabalar da, Küba güçlerinin 1975’te Angola’daki iç savaşa karışmasıyla suya düştü.

2013'te yeni döneme girildi

1977’de ABD Başkanı olarak yemin etmesinden birkaç hafta sonra Jimmy Carter, Havan ilişkilerin normalleştirilmesi umuduyla yeni bir müzakere planı emri verdi. Bu girişim ise Küba’nın Afrika’da solcu girişim ve adaylara verdiği askeri destek nedeniyle sonuçsuz kaldı.

Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton ve George W. Bush ise, komünist Küba’da rejim değişmediği sürece, Havana’ya verilecek her türlü imtiyazdan kaçınan dış politikalar izledi.

Bu durum 2013 baharına kadar sürdü. Başkan Barack Obama, ikinci görev döneminde Havana ile keşif müzakerelerin başlamasına yeşil ışık yaktı. İlk görüşme Haziran 2013’te Kanada’da tam bir gizlilik içinde gerçekleşti.

ABD-Küba görüşmelerinde Papa aracı oldu

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis de ABD Başkanı Barack Obama ve Fidel Castro’nun kardeşi olan Küba Devlet Başkanı Raul Castro’ya mektup yazarak ilişkilerin normalleştirilmesi çağrısı yaptı.

Ekim 2013’te ABD ve Küba delegasyonları, Papalık yetkililerinin de katılımıyla, diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasında son şartları konuşmak için Vatikan’da bir araya geldi. Görüşmeler 17 Aralık 2014'e kadar kamuoyundan uzak yürütüldü. Sonunda Obama ve Castro, diplmatik ilişkilerin kurulduğunu ilan etti.

Trump Küba’ya verilen imtiyazları geri almak istiyor

Donald Trump, seçim kampanyası süresince, Barack Obama'yı Küba'yla diplomatik ilişkileri normalleştirme yönünde attığı adımları taviz olarak niteledi. Trump, Havana ABD’nin taleplerini karşılamazsa bu adımları geri alacağını söyledi.

Trump, Miami’de yaptığı bir konuşmada, ABD’nin taleplerini, Küba halkına dini ve siyasi özgürlük verilmesi ve siyasi tutukluların serbest bırakılması olarak sıraladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG