Erişilebilirlik

ABD Kadın Başkan Adayı Seçmekte Neden Gecikti?


ABD Kadın Başkan Adayı Seçmekte Neden Gecikti?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

2016 başkanlık seçimleri birçok açıdan sıradışı olmasıyla dikkat çekiyor. Ancak bu yılın tarihi bir özelliği var ki, o da ilk kez büyük bir partinin kadın başkan adayı çıkarmış olması. Şimdi herkesin kafasında, tüm dünyada kadın haklarını güçlendirmeyi kendine misyon edinmiş bir ülkenin bir kadını başkan adayı olarak seçmekte neden bu kadar geciktiği sorusu var. Kadınların toplumdaki rolüyle ilgili varsayımlar, kamuoyunun kadın başkan adayına yönelik bakış açısını nasıl etkiliyor? Amerika’nın Sesi, bu soruların yanıtlarını araştırdı.

Clinton cephesine göre kadınlarla ilgili önyargılar, ilk kadın başkan adayına yönelik eleştirilerin temel kaynağı. Georgetown Üniversitesi’nden Profesör Michele Swers’a göre toplum, liderlik vasıfları, azim ve kararlılığı erkeklerle özdeşleştiriyor: “Siyasete atılan kadınların işi zor çünkü hem erkeklere atfedilen liderlik becerilerine, hem de herkesin kadınlardan beklediği kadınsı özelliklere sahip olduklarını kanıtlamaları gerekiyor.”

Michele Swers’a göre Clinton, soğuk ve hesapçı olmakla eleştiriliyor. Kadın ve cinsiyet tarihi uzmanı Maryland Üniversitesi’nden Profesör Sonya Michel ise Clinton’ın yumuşak ve şefkatli tarafını sergilediğinde de tepkiyle karşılaştığını kaydediyor: “Clinton, eleştirileri bertaraf etmeye çalıştıkça herkes ‘Peki yeterince güçlü mü? Kararlı mı? Uluslararası arenada nasıl bir performans sergiler?’ diye soruyor.”

Profesör Swers’a göre Clinton’a yönelik eleştirilerin kaynağı sadece kadınlarla ilgili önyargılar değil: “Elektronik posta skandalına ve Clinton Vakfı’na yapılan bağışlara yönelik eleştiriler gayet haklı. Bunun nedeni, bu eleştirilerin liderlerimizin sahip olması gereken şeffaflık ve dürüstlük gibi değerleri sorguluyor olması.”

Ancak uzman, kadın adayların daha dürüst, güvenilir ve beğenilir olmaları gerektiği beklentisi nedeniyle şeffaflık ve dürüstlük tartışmasının cinsiyet eksenine oturduğunu söylüyor.

Gazeteci Dori Toribio’ya göre kadın adayların daha hazırlıklı olmaları da bekleniyor: “Siyasete giren kadınların daha yaşlı, daha azimli ve kararlı ve erkek adaylara kıyasla en az on kat daha hazırlıklı olmaları gerekiyor. Kadın adaylar kendilerini sürekli ispat etmek zorunda kalıyor.”

Tüm dünya, 9 Kasım günü Amerika’nın başkan olarak ilk kez bir kadını seçip seçmediğine tanık olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG