Erişilebilirlik

ABD: 'Erdoğan'la Birlikte Çalışmayı Arzuluyoruz'


Jen Psaki
Jen Psaki

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı yemin törenine yalnızca Ankara’da görevli maslahatgüzarın katılıyor olmasının, Ankara’ya gönderilen ‘kasıtlı bir mesaj olmadığını’ söyledi

Konuyla ilgili olarak dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Erdoğan’ın yemin törenine katılım düzeyinin düşük tutulmadığını savundu. Obama yönetimi, Erdoğan’ın bugünkü cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jess Baily’nin gönderileceğini açıklamıştı.

Psaki, bu tarz törenlere gönderilecek delegasyonlara devlet başkanlarının ya da dışişleri bakanlarının katılamaması durumunda, Ankara’da yerleşik diplomatik temsilcilerin gönderilmesinin Türk hükümeti protokolüne de uyduğunun altını çizdi. Amerikalı sözcü ayrıca, eğer yeni büyükelçi adayı John Bass’in, Kongre tatile girmeden önce onay almış olması durumunda, törene büyükelçi olarak kendisinin gönderileceğini, hatta katılımın iki temsilciyle ve “daha güçlü bir delegasyonla” yapılmış olacağını sözlerine ekledi.

Psaki, “Başbakan Erdoğan’la yeni cumhurbaşkanı olarak da birlikte çalışmayı arzuluyoruz. Başkan Obama birkaç hafta önce kendisiyle konuştu, verimli söyleşi yaptı ve kendisini tebrik etti,” diye konuştu.

Amerikalı sözcü ayrıca “Türkiye’yle ortaklığımızı güçlendirme ve birlikte çalışabileceğimiz alanlarda işbirliğini sürdürmede kararlıyız” dedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, dün New York Times gazetesinde çıkan ve Suriye sınırında giriş çıkışları sıkı denetime alması yönünde Washington’un Ankara’ya talepte bulunduğu haberine açıklık getirmedi. Psaki, Amerika’nın terörle mücadelede her ülkeyle olduğu gibi Türkiye’yle de işbirliği yaptığı, IŞİD’le mücadele konularında birlikte çalışma yollarını görüştüklerini söylemekle yetindi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG