Erişilebilirlik

ABD Dışişleri’nden Erişim Engeli Tepkisi


ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü VOA Türkçe ve DW’nin internet sitelerine lisans başvurusunda bulunmadıkları gerekçesiyle erişim engeli getirilmesini üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. Sözcü, erişim engelinin Türkiye’de hükümetin ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü üzerindeki kontrolunu genişlettiğini belirtti.

VOA Türkçe'ye açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, lisansa başvurmadıkları gerekçesiyle getirilen erişim engelinin, bu kuruluşların internet sitelerini sansürlenmeye veya yasaklanmaya açık hale getirdiğini ve bu nedenle lisans koşulunu basit teknik bir koşul olarak görmediklerini kaydetti.

Sözcü, bakanlığın insan hakları raporlarında lisans koşulunun Türk yetkililer tarafından nasıl uygulandığı konusunda endişelerini ifade ettiğini hatırlattı.

Sözcü, uygulamanın uluslararası çevrimiçi haber kuruluşlarını kapsayacak şekilde genişletilmesinin Türkiye’de ve dünyada ifade özgürlüğünü olumsuz şekilde etkileyecek kötü bir emsal oluşturduğunu belirtti.

ABD Kongresi'nden de RTÜK kararı ile ilgili açıklamada geldi. Senato Dışişleri Komisyonu'nun Twitter hesabında yapılan açıklamada, ''Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik son baskılar dehşet verici ve demokratik değerlere aykırıdır. @VOANews ve @dwnews sitelerinin sansür veya misilleme korkusu olmadan yayın yapmasına izin verilmelidir'' denildi.

VOA Türkçe’nin bağlı olduğu federal basın kuruluşu ABD Küresel Medya Dairesi de (USAGM), RTÜK’ün getirdiği erişim engeline karşı yaptığı açıklamada RTÜK’ün hamlesi için ‘’internet sansürünün önünü açmak için endişe verici bir seçim’’ ifadesini kullandı.

1953’ten faaliyette olan ve 30 farklı dilde radyo, televizyon ve internet yayıncılığı yapan Deutsche Welle de erişim engelleme kararına karşı yasal yollara başvuracağını duyurdu.

RTÜK’ten yapılan açıklamadaysa internet üzerinden ‘‘isteğe bağlı yayıncılık’’ mecralarının düzenleme ve denetleme yetkisinin RTÜK’e yasayla verilmesinden sonra, lisansa tabi olup olmadıklarının tespiti amacıyla geniş kapsamlı taramalara başlandığı ve erişim engellemesi kararı aldırılan VOA Türkçe ve DW Türkçe sitelerinin bu kapsamda olması sebebiyle lisans alması gerektiği savunuldu.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG