Erişilebilirlik

ABD: ‘Türkiye’nin Irak’taki Rolü Bağdat'la Koordine Edilmeli’


Mark Toner
Mark Toner

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Türkiye’nin Irak’taki rolünün Bağdat hükümetiyle koordine edilmesinin önem taşıdığını, Irak’ın tüm komşularının bu ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Toner, günlük basın brifinginde, Türkiye’nin Irak’taki askeri varlığına Irak hükümeti ve meclisinden gelen tepkiler ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuyla ilgili açıklamalarına ilişkin soruları da yanıtladı.

“Daha önce de söylediğimiz gibi, genel anlamda, Irak’ın tüm komşuları Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli” diyen Toner, IŞİD karşıtı küresel koalisyonun Irak’taki faaliyetlerinde bunun temel bir önem taşıdığını ve tüm ortaklardan bu şekilde davranmalarını beklediklerini belirtti.

Toner, ”Musul (operasyonu) ve gelecekteki operasyonlar hakkında Türkiye, Irak, sahadaki diğer güçler, Kürt güçlerle olan diyaloğumuzun bir parçası koordinasyon ve hepimizin aynı hedefe odaklandığından, herkesin Musul’un özgürleştirilmesi ve DAEŞ’in Irak’tan atılması hedefini başarmak için güçlü koordinasyon halinde çalıştığından emin olmak” diye konuştu.

Bir gazetecinin “Bu bağlamda Türk güçleri koordinasyona yardımcı mı?” sorusu üzerine Toner, “Türkiye’nin Irak’taki rolü hakkında konuşmak Iraklılar’a ve Irak hükümetine bağlı. Türkiye’nin Irak’taki rolü ne ise, bunun Irak hükümetiyle koordine edilmesi önemli” dedi.

Türkiye’de kapatılan medya kuruluşlarıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Toner, bu konudaki endişelerinin değişmediğini söyledi.

Türk hükümetinin darbe girişimine güçlü bir tepki verdiğine ve olayın nedenleri ve sorumluları hakkında soruşturma yürüttüğüne dikkati çeken Toner, bu çabanın Türkiye’nin demokratik kurumları, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve Türkiye’nin anayasasının temel sütunları üzerinde etkisi olmaması gerektiği uyarısını yineledi. Toner, Türk hükümetine de bu mesajı iletmeye devam ettiklerini sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG