Erişilebilirlik

ABD'den Kuzey Kore'ye Uyarı


Füze denemesinin Kuzey Kore resmi haber ajansı tarafından paylaşılan fotoğrafı
Füze denemesinin Kuzey Kore resmi haber ajansı tarafından paylaşılan fotoğrafı

Amerika Dışişleri Bakanlığı, denizaltından balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore’yi uyararak bölgesel gerginliği arttıracak hareketlerden uzak durma çağrısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada balistik füze denemelerinin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının “açık bir ihlali” olduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler, ambargo uyguladığı Kuzey Kore’nin balistik füze teknolojisi geliştirmesini ve kullanmasını d yasaklamış durumda. Ancak Pyongyang hükümeti yasağı ihlal etmeye devam ediyor.

Güney Kore ordusundan yapılan açıklamada, Kuzey Kore’nin denize doğru üç Cruise füzesi denemesi yaptığı bildirilmişti. Kuzey Kore, bir gün önce de karasularını ihlal eden Güney Kore gemilerini vuracağı tehdidinde bulunmuştu.

Güney Koreli yetkililer, füze denemesinin Wonsan limanından bir saatlik zaman dilimi içinde yapıldığını belirtti.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA ise, Devlet Başkanı Kim Jong Un’un füze denemesine bizzat katıldığını ve ateş emri verdiğini duyurdu. Kim denemeyi “göz açıcı bir başarı” diye tanımladı ve füze teknolojisini geliştiren araştırmacı ve teknisyenleri övdü.

Füzenin bir denizaltından fırlatıldığı belirtildi. KCNA denemenin tam saati konusunda bir açıklama yapmadı.

Kuzey Kore’nin denizaltı filosunun eskidiğine işaret eden uzmanlar, bu koşullar altında bu ülkenin denizaltıdan balistik füze fırlatma teknolojisini ne kadar ilerlettiği konusunda bölünmüş durumda.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG