Erişilebilirlik

ABD’de Bir Mahkeme Daha Seyahat Yasağını Reddetti


San Francisco’daki 9. Temyiz Mahkemesi, Trump’ın nüfusu Müslüman ağırlıklı 6 ülkeye getirdiği geçici seyahat yasağının aleyhine karar verdi
San Francisco’daki 9. Temyiz Mahkemesi, Trump’ın nüfusu Müslüman ağırlıklı 6 ülkeye getirdiği geçici seyahat yasağının aleyhine karar verdi

Amerika’da bir temyiz mahkemesi daha Başkan Donald Trump’ın nüfusu Müslüman ağırlıklı 6 ülkeye getirdiği geçici seyahat yasağının aleyhine karar verdi. Bu gelişmeyle mahkeme, bir alt mahkemenin kararını da büyük oranda onaylamış oldu.
San Francisco’daki 9. Temyiz Mahkemesi, Trump’ın kararnamesinin belirli kısımlarının uygulamasını durduran Hawaii federal yargıcının bu kararına ilişkin dosyayı gözden geçirmişti ve kararını bugün açıkladı.

Mahkemenin seyahat yasağının aleyhindeki kararından önce de Virginia eyaletinin başkenti Richmond’daki 4. Temyiz Mahkemesi 25 Mayıs’ta Maryland’daki bir mahkemenin yasağın belirli kısımlarını iptal eden kararını onaylamıştı.
Trump yönetimi, 1 Haziran’da Hawaii ve Richmond’daki temyiz mahkemelerinin kararlarını geri çevirmesi ve yasağı tekrar yürürlüğe koyması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapmıştı.

Başkan Trump'ın göreve gelir gelmez uygulamaya koymak istediği seyahat yasağı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan 7 ülkeden gelen kişileri, Amerika'ya üç ay boyunca almamayı amaçlıyordu. Sonradan yeniden uzatılma kapısını açık bırakan Trump'ın başkanlık kararnamesi, kimi gümrük kapılarında kapsamını aşacak şekilde uygulanmaya başlanmış ve Amerika'da yasal ikamet hakkına sahip ya da önceden vize sahibi olan kişileri de hedef almıştı. Kararname eyalet mahkemelerince geçersiz sayılmış ve ardından Trump'ın yeniden yayınladığı, içeriği gözden geçirilmiş ve kapsamı 6 ülkeye düşürülmüş diğer kararname de aynı akıbetle karşılaşmıştı. Kararnamenin şimdi ABD Anayasa Mahkemesi'nde görüşülmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG