Erişilebilirlik

ABD Cumhuriyet Davasında Yargılanan Gazetecilerin Serbest Bırakılmasını İstedi


ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhuriyet gazetesi davasıyla ilgili olarak keyfi şekilde tutuklu olduklarına inandıkları gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Çağrı, günlük basın toplantısında Türkiye'yle ilgili soruları yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert tarafından yapıldı.

“Amerika olarak hükümeti eleştiren bireylerin yaygın bir şekilde tutuklanmasından ve davaları görülmeden tutuklanmasından derin kaygı duyuyoruz” diyen Sözcü Nauert, yargı bağımsızlığına, ifade özgürlüğüne, adil yargılanma hakkına, diğer insan hakları ve temel özgürlüklere saygı göstermesi için Türkiye’ye çağrıda bulunmaya devam ettiklerini söyledi.

“Burada çoğumuz bu davaları takip ettik” diyen Nauert, “Gazetecilerin ve diğerlerinin hükümetin olağanüstü hal uygulaması kapsamında keyfi olarak tutulduklarına inanıyor ve serbest bırakılmaları çağırısı yapıyoruz” dedi.

Nauert, ABD’nin Türkiye Büyükelçisi John Bass'la gün içinde görüştüklerini de açıkladı; büyükelçi ve diğer ABD temsilciliklerinden meslektaşlarının davayı takip ettiklerini söyledi.

Sözcü, Cumhuriyet sözcüğünü doğru telaffuz etmeye çalışarak, John Bass'ın daha önce gazeteyi ziyaret ettiğini de belirtti. “Bu ziyaret endişemizin seviyesini gerçekten gösteriyor. Bass oraya gazetecilere desteğini göstermeye gitti. Diğer hükümetlerin ve bireylerin rahatsız edici bulabileceği ifade özgürlüğüne inancımızı göstermeye gitti. Büyükelçi, bizim bağımsız, özgür basına, demokratik toplumlarda yaptıkları önemli işlere olan desteğimizi de vurguladı" dedi.

Nauert, Bass’in Cumhuriyet gazetesini ziyareti ve ABD’li diplomatların davayı takibiyle ilgili olarak Türk hükümetinin tepkisinden çekinip çekinmediği sorusuna da, “Bu konuda bilgim yok ama kendisine sorabilirim. Bu bir nevi varsayıma dayalı bir soru. Biz genelde varsayımlara girmiyoruz. Ama biliyorum ki Büyükelçi, konuşma özgürlüğü ve demokrasi ideallerine bağlılığını sürdürüyor” yanıtını verdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG