Erişilebilirlik

ABD Başkonsolosluğu Önünde Şüpheli Eylem


İstanbul’un İstinye semtinde bulunan Amerikan Başkonsolosluğu’nun önüne sabah saatlerinde gelen 30 yaşlarında sakallı bir kişi, slogan atmaya başladı. Konsoloslukta çevresinde bulunan asayiş ekiplerinin anonsları üzerine olay yerine gelen bomba imha ekibi polisleri ve özel harekat timleri, bir süre sağ eli sol cebinde bulunan şüpheliyle konuştu.

Bölgeyi güvenlik kordonuna alan polis ekiplerinin üzerindeki çelik yelek bulunması dikkat çekti. Üzerinde bomba olduğunu iddia eden şüpheli, kısa bir süre içinde yakalanarak gözaltına alındı. Bu süre esnasında ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda siren çalınırken, polisin şüpheliyi yakalaması esnasında iki el silah sesi duyuldu.

İstanbul Emniyeti: ‘Şüpheli sorgulanıyor, bomba bulunmadı’

Bomba imha ekipleri, şüpheli kişinin başkonsolosluk binasının önünde park halinde bulunan otomobilinde polisler inceleme yaptı. Bomba arama köpeği ile yapılan araştırmada bombaya rastlanmadı. Bagajında ip, uzatma kablosu gibi malzemeler bulunan araç daha sonra emniyet otoparkına götürüldü.

Akli dengesi bozuk olduğu iddia edilen E. Ç. İsimli şüphelinin emniyetteki sorgusu sürüyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “27.02.2015 günü saat:10.00 sıralarında ABD İstanbul Başkonsolosluğu alt kapıda bir kişinin üzerinde patlayıcı olduğu şeklinde alınan ihbar doğrultusunda görevlilerimizce yapılan çalışmalarda; bahse konu başkonsolosluğun alt noktasında gerekli tedbirler alındıktan sonra 34 FUE 53 plaka sayılı araç ile konsolosluk önüne gelen E.C. (33) isimli şüpheli erkek şahıs etkisiz hale getirilerek gözaltına alınmıştır. Şüpheli şahsın üzerinde ve araçta görevlilerimizce yapılan incelemede herhangi bir suç unsuruna rastlanılmamıştır” dendi.

ABD Başkonsolosluğu: ‘Her türlü tedbir alındı’

ABD Başkonsolosluğu ise akşam saatlerinde yayınladığı açıklamada Türk yetkililere olaya hızlı ve etkili müdahalesinden ötürü teşekkür etti. Açıklamada ayrıca, “Şüpheli şahıs, yerel yetkililer tarafından yakalanmış ve araç herhangi bir sorun yaşanmadan uzaklaştırılmıştır. A.B.D.'nin İstanbul Başkonsolosluğu, T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü ile koordinasyon içinde Konsolosluk çalışanları ve ziyaretçilerin güvenliğini sağlamak üzere gerekli tedbirleri almıştır” ifadelerine yer verildi.

ABD Başkonsolosluğu 2008’de saldırıya uğramıştı

Bu eylem, 9 Temmuz 2008 tarihinde İstanbul’daki Amerikan Başkonsolosluğu’na düzenlenen silahlı saldırıyı akıllara getirdi. O gün konsolosluğun 100 metre yukarısındaki otoparka araçlarını park eden dört saldırgandan üçü konsolosluğun önünde bulunan polislerle silahlı çatışmaya girmişti.

Saldırı sırasında üç saldırgan ve üç polis hayatını kaybetmiş, saldırganların kullandığı araçta bulunan dördüncü kişi, İstanbul Küçükçekmece’de yakalanmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG