Erişilebilirlik

ABD 51 Eyalet mi Oluyor?


Porto Riko’da Pazar günü yapılan referandumda halk Amerika’nın 51. eyaleti olmaya ‘Evet’ dedi. Referandumun bağlayıcılığı bulunmuyor.

Katılım oranının yüzde 23 olduğu referandumda 500 bin kişi eyalet olmak için oy kullandı. 6.700 kişi mevcut statünün korunması, 7.600 kişi de tam bağımsızlık için oy kullandı.

Vali Pedro Rossello yaptığı açıklamada, “Her demokraside çoğunluğun beyan ettiği istek geçerli olur” dedi. Vali, “Washington, dünyanın başka bölgelerinde demokrasi isterken, Porto Riko’nun meşru kendi kaderini tayin etme hakkına karşılık vermezse bu çelişkili bir durum yaratır” dedi.

Bu bağlayıcı olmayan 5'nci referandum. 2012’de ada eyaletten yana oy kullanmış ancak konuyla ilgili son kararı verecek olan Kongre konuyu hiçbir zaman gündeme almamıştı.

Inter-Amerikan Diyaloğu’ndan Peter Hakim, son referandumun anlamı olduğu düşüncesinde.

Hakim, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Gerçek şu ki seçmenin sadece yüzde 23’ü oy kullandı ve hepsi de eyalet olma yanlısıydı, bu şaşırtıcı değil” dedi.

Referandum Amerika’nın Porto Riko halkına Amerikan vatandaşlığını vermeye başlamasının 100. yıldönümünde yapıldı. Porto Rikolular başkanlık seçimlerinde oy kullanamıyor ve sadece bir Kongre üyesi tarafından temsil ediliyor. Bu Kongre üyesinin de yetkileri kısıtlı. Özel bir statüye sahip olan başkent Washington da kongrede bir üye tarafından temsil ediliyor ve bu üye bir tür gözlemci statüsüne sahip.

Rosello, eyalet olmanın Porto Riko’nun borç kriziyle yüzleşmesine yardımcı olacağını belirtiyor. Ancak rakip partiler Popüler Demokratik Parti ve Bağımsızlık Partisi şu andaki “bölge statüsünün” devam etmesini ya da bağımsızlık ilen edilmesini istiyor.

Birçokları adanın toprak statüsünün 10 yıllık ekonomik küçülmede etkisi olduğunu söylüyor. Porto Rikolular Amerika’ya gelir vergisi ödemiyor, ancak sosyal güvenlik, sağlık ve yerel vergilerden muaf değiller. Bölge federal bütçeden diğer Amerikan eyaletlerinden daha az kaynak alıyor.

Eyalet fikrine karşı çıkanlar, Porto Rico'nun kültürel kimliğini kaybedeceğinden endişeli ve eyalet olduklarında milyonlarca dolar federal vergi vermek zorunda kalmaktan korkuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG