Erişilebilirlik

ABD ve AB Gümrük Kararını Geri Çekme Konusunda Uzlaştı


ABD ve AB arasında tonu gittikçe sertleşen ticaret savaşında uzlaşı haberi geldi. Başkan Donald Trump ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Beyaz Saray’daki görüşmelerde varılan uzlaşıyı ortak başın toplantısıyla açıkladı. Taraflar karşılıklı ticarette sıfır gümrük vergisi öngören anlaşma üzerinde çalışmaya devam edecek. Müzakere devam ederken, ek gümrük vergisi getirilmeyecek.

AB ve ABD, bu esnada çelik ve alüminyum ithalatına uygulanan gümrük vergilerini yeniden değerlendirecek.

Başkan Donald Trump Avrupa Birliği’yle gümrükleri karşılıklı olarak kaldırma ve otomotiv sektörü dışındaki tüm ürünlere uygulanan sübvansiyonları sıfırlama konusunda uzlaştıklarını açıkladı.

Beyaz Saray’da Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’i ağırlayan Trump, AB'nin kendilerinden “çok miktarda” soya fasulyesi alacağını ve ayrıca ABD'nin Avrupa ülkelerine doğal sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatını arttıracağını da bildirdi.

Trump, Avrupa Birliği’nin büyük miktarda LNG alarak enerji ihtiyacını da çeşitlendireceğini sözlerine ekledi. Trump bir süre önce Brüksel'de katıldığı NATO zirvesinde Rusya'yla doğal gaz ticaretini arttırmaya hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel'i yüksek sesle eleştirmişti.

Juncker’la Beyaz Saray’da ortak açıklama yapan Trump, ikili ilişkilerde yeni bir aşama başlattıklarını söyledi ve yaptıkları görüşmenin sonucuna atfen “serbest ve adil ticaret açısından çok büyük bir gün” şeklinde konuştu.

Başkan Trump son dönemde Avrupa Birliği ve Çin’le, başta çelik ve alüminyum olmak üzere ithal ürünlerine yönelik gümrükleri arttırarak karşılıklı ticaret savaşı başlatmıştı. Çin, ABD’nin attığı adımlara misilleme olarak bu ülkeden en çok ithal ettiği soya fasulyesini hedef aldı. Amerikalı soya fasulyesi üreticileri fiyatların düşmesiyle zor durumda kalmıştı. Trump-Juncker görüşmesinden, AB’nin ABD’nin elinde kalan ve Çin’in almayacağı soya fasulyesi fazlasını alacağı ortaya çıkıyor. AB ve ABD arasında varılan uzlaşı kapsamında AB’nin ABD’den daha fazla miktarda soya fasulyesi satın alacak olmasının Amerikalı çiftçileri rahatlatması bekleniyor.

AB Komisyonu Başkanı Juncker da taraflar arasındaki ticaret gerilimini azaltmak için Başkan Trump’la bir anlaşma yaptığını açıkladı. Juncker, Beyaz Saray’a gelmeden önce bir anlaşmaya varmayı kafasına koyduğunu da söyledi.

AB Komisyonu Başkanı, Trump’la yaptığı uzun görüşmenin ardından AB’nin ABD’den soya fasulyesi ve LNG ithalatını arttırma kararı aldığını bildirdi.

Juncker görüşmeler devam ettiği sürece tarafların yeni gümrük vergilerinden uzak duracağını ve bir süre önce çelik ve alüminyum için getirilen gümrük vergilerinin yeniden değerlendirileceğini söyledi.

Amerikan Wall Street Journal Gazetesi, ABD’nin AB yetkililerinden gümrük vergisi konusunda ödün almayı başardığını yazmıştı.

Trump ve Juncker’in düzenlediği ve soru almadıkları ortak basın toplantısında bu ödünlerin ve varılan uzlaşının ayrıntıları netleşti.

İki liderin açıkladığı uzlaşıya göre:

  • AB, Amerika’dan daha fazla soya fasulyesi ithal edecek.
  • AB, ABD’den daha fazla miktarda sıvılaştırılmış doğalgaz satın alacak. İki taraf arasında enerji alanında daha yakın işbirliği olacak.
  • İki taraf önümüzdeki dönemde karşılıklı ticarette sıfır gümrük vergisi öngören anlasma üzerinde çalışacak. Ticareti kolaylaştırmak ve bürokrasiyi azaltmak amacıyla ‘Standartlara İlişkin Yakın Diyalog’ başlatacak.
  • İki taraf Amerikan ve Avrupa şirketlerini adil olmayan küresel ticaret uygulamalarından korumak amacıyla güçlerini birleştirecek. Dünya Ticaret Örgütü’nde reform amacıyla benzer düşünen ortaklarla yakın çalışılacak.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG