Erişilebilirlik

16 Şubat Amerikan Basınından Özetler


<!-- IMAGE -->

Wall Street Journal Türkiye’de video paylaşım sitesi Youtube’a erişimin yasaklanmasını eleştiren bir makaleye yer veriyor. Makaleyi kaleme alan Cyberdissidents.org adlı sitenin müdürü David Keyes, şu görüşleri savunuyor:

“ Youtube’un yasaklanması, derin bir güvensizliğin göstergesidir ve en temel insan haklarından birinin çiğnenmesidir. Günümüz dünyasında artık her internet sitesini kapatmak veya her muhalifi cezalandırmak imkânsızdır. Avrupa Birliği, İstanbul’u bu yılın Avrupa kültür başkenti ilan etti. Bu, Türkiye’ye kültürel alandaki gelişimini bütün dünyaya gösterme imkanı veriyor. Ancak yurttaşlarının youtube’a erişimini engellemenin kültürle de Avrupalılıkla da bir ilgisi olamaz. Bu yasak kaldırılıncaya kadar kültür başkenti unvanı da askıya alınmalıdır. Bir ülkenin gücü, hakaretleri yasaklama kapasitesi ile değil, muhalefete ve eleştiriye ne kadar yaşama hakkı tanıdığı ile doğru orantılıdır.”

Washington Post anayasa mahkemesinin şirketlere seçim kampanyalarına kendilerini açıklamadan katılma imkânı tanıdığını hatırlatıyor. Gazete, şirketlerin siyasetle ilişkisinde şeffaflık sağlanmasını istiyor:

<!-- IMAGE -->

“Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararın en tehlikeli boyutu, şirketlere seçim kampanyaları sırasında isimlerini açıklamadan para harcama fırsatı vermesidir. Senatör Charles Schumer ile Temsilciler Meclisi üyesi Chris Van Hollen’in hazırladığı yasa teklifi bu sorunu çözmeyi amaçlıyor. Teklife göre, bir adayın lehinde veya aleyhinde ilan veren gruplar kendilerine bağış yapanları Federal Seçim Koisyonuna bildirecekler ve en büyük beş bağışçıyı da ilanda belirtecekler. Ayrıca şirketler, bu tür harcamalarını 24 saat içinde şirketin internet sitesi üzerinden hissedarlara bildirecekler. Eğer şirketler siyasete doğrudan dahil olacaklarsa, böyle bir şeffaflık da kaçınılmazdır.”

Los Angeles Times başkan yardımcısı Joe Biden ile eski başkan yardımcısı Dick Cheney arasındaki tartışmayı değerlendiriyor. Gazete, Obma yönetimine teröristlerin yargılanması konusunda geri adım atmaması çağrısında bulunuyor:

“Biden’ın, Halit Şeyh Muhammed ve diğer 11 Eylül sanıklarının askeri mahkeme yerine federal mahkemede yargılanması kararını gözden geçirebileceklerini ima etmesi rahatsızlık vericiydi. Bu konuda geri adım atılması çok yanlış olur. Bunun tek nedeni askeri mahkemelerin doğası gereği adil olmaması değildir. Sanıkların sivil mahkemede yargılanması hem daha etkili olacaktır hem de Amerika’nın düşmanlarına bile hukuk kuralları çerçevesinde davrandığını gösterecektir. Sivil bir yargılama, Amerika’ya bir başka savaş alanında, dünya kamuoyunun gözünde, önemli bir zafer kazandıracaktır.”

USA Today otistik olacakları korkusuyla çocuklarını aşılatmayan ailelerin sayısının arttığını belirtiyor. Gazete, bu yüzden kızamık gibi bazı hastalıkların yeniden yaygınlaştığını kaydediyor:


“Son domuz gribi salgını esnasında aşı yaptırmayanların beşte biri, aşının zararlı olduğu gerekçesiyle bu kararı aldıklarını belirtiyorlar. Ancak kızamık gibi hastalıklar, kapıda bekliyorlar. Hastalığı taşıyan yolcular Amerika’ya rahatça girip aşılanmamış çocuklara da hastalık bulaştırabiliyorlar. Amerika’da çocukların aşılanma oranı hala % 92’de olsa da, çocuklarını aşılatmayan ailelerin sayısı artıyor. Tarihe karıştığı sanılan hastalıklar pusuda bekliyor ve bu hastalıklara karşı en etkili silahımız aşılardır. Babalarımız ve dedelerimiz bu gerçeği hastalanan çocuklarını kaybederek öğrenmişti. Eğer yeni nesil de aynı acı deneyimi yaşamak zorunda kalırsa bu büyük bir trajedi olur.”

XS
SM
MD
LG