Erişilebilirlik

Haiti Halkı Acil Yardım Bekliyor


50 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilen Haiti depreminin ardından halk acilen yardım bekliyor. Yabancı askerler ve yardım malzemesi yüklü nakliye uçakları Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’e ulaştı. Ancak yardım malzemelerinin depremzedelere nasıl taşınacağı kesin olarak bilinmiyor. Ülke genelinde yollar hala kaplı, iletişim sağlanamıyor ve ciddi bir güvenlik sıkıntısı yaşanıyor.

Port-au-Prince havalimanı ydğun trafiğini kaldıramadığı için, kurtarma helikopterleri Haiti açıklarına demirleyen Amerikan Carl Vinson uçak gemisini kullanıyor.

Birleşmiş Milletler 7 büyüklüğündeki depremde en az 300 bin kişinin evsiz kaldığı görüşünde.

Başkan Barack Obama bugün Haiti Devlet Başkanı Reene Preval’le görüştü. Obama, Haiti’nin hızla toparlanması ve uzun vadede yeniden inşası için Amerika’nın destek vereceğini söyledi.

Bu arada, Havana hükümeti yardım çalışmalarına katılan Amerikan uçaklarının Küba hava sahasını kullanmasına izin verdi.

Amerikan yönetimi Haiti’ye ek asker ve gemi gönderiyor. Amerika Savunma Bakanı Robert Gates adadaki güvenlik durumunun kabul edilir düzeyde olduğunu, ve Amerikan askerlerinin yardım çalışmalarına ağırlık vereceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon ise Haiti’deki durumu son derece ciddi olarak nitelendirdi. Başkent Port-au-Prince’de asayişi BM Barış Gücü askerleri sağlıyor. Ban yakında Haiti’ye gideceğini de açıkladı.

Şu ana kadar uluslararası toplum Haiti’ye destek için 268 milyon 500 bin dolar yardım vaadinde bulundu. BM gıda, su, ilaç ve çadır ihtiyaçlarının karşılanması için 550 milyon dolara daha ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

XS
SM
MD
LG