Erişilebilirlik

Kızıl Haç'a Göre Haiti'de En Az 50 Bin Kişi Öldü


Tüm dünyadan Haiti’ye arama kurtarma ekipleri, doktor ve acil gıda malzemesi gönderiliyor.

Amerika, Çin, İspanya ve diğer ülkelerden yardım malzemesi taşıyan uçaklar Haiti’ye vardı. Ancak yoğun uçak trafiği ülkenin ana hava limanını çalışamaz hale getirdi.

Kızıl Haç yetkilileri, 7 şiddetindeki depremde 45 binle 50 bin arasında kişinin öldüğünü tahmin ediyor. Binlerce kişi hala enkaz altında ve haberlere göre Başkent Port Au Prince’te sokaklar hâlâ ceset dolu.

Su, elektrik ve iletişim hizmetlerinin depremde ağır hasar görmesi yardım çalışmalarını aksatıyor.

Başkentin en büyük hastanesi de yıkıldığı için Kübalı doktorlar ve Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü personeli yaralıları çadırlarda tedavi etmeye çalışıyor.

Başkanlık Sarayı ve Birleşmiş Milletler binası da depremde yıkılan binalar arasında.

Bir Amerikan televizyon kanalı bazı yararlıların otobüslerle komşu Dominik Cumhuriyeti’ne götürüldüğünü bildirdi.

BM Genel Sekreteri Ban ki Moon, Haiti’deki BM İstikrar Misyonu’na bağlı olarak görev yapan, çeşitli ülkelerden 22 kişinin öldüğünü doğruladı.

Tüm Dünyada Yardım Seferberliği

Uluslararası yardım örgütleri ve hükümetler, Haiti’deki depremden etkilenen halka yardım etmek için büyük çaplı yardım seferberliği başlattı.

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF, acil yardım fonlarından Haiti’ye 100’er milyon dolar aktarılacağını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, acil ödeneklerden derhal 10 milyon dolar ayrılacağını, Avrupa Birliği de Haiti’ye 4 milyon 300 bin dolar yardım gönderileceğini açıkladı.

Fransa da, eski sömürgesi Haiti’ye yardım ekipleri ve malzeme gönderiyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Haiti Devlet Başkanı Rene Preval’le görüşmek üzere önümüzdeki haftalarda bu ülkeye gidecek.

İngiltere Haiti’ye 10 milyon dolar yardım sözü verirken, Brezilya da 10 milyon dolar tutarında yardım malzemesi göndereceğin duyurdu.

Çin bölgeye kurtarma ekibiyle 10 ton gıda, teçhizat ve tıbbi yardım gönderdi. Japonya da 5 milyon dolar yardım sözü verdi. İsrail de Haiti’ye 220 kurtarma görevlisi gönderme ve bir sahra hastanesi açmaya hazırlanıyor.

XS
SM
MD
LG