Erişilebilirlik

Sarkozy ve Merkel: 'AB'nin Sınıra İhtiyacı Var'


Avrupa Birliği’nin iki büyük ülkesi Almanya ve Fransa, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde seçmene ve birliğin diğer üyelerine karşı ortak duruş aldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yayınladıkları ortak makale ile seçmeni sandığa çağırdılar, Türkiye’nin tam üyeliğine karşı görüşlerini isim vermeden yinelediler. Fransa’daki son anketler seçmenin sandığa ilgisiz olduğunu gösteriyor.

Avrupa’nın en etkili iki lideri Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Avrupa Parlamentosu seçimlerine bir haftadan az bir süre kala ortak bir makale kaleme aldı. Makale Alman Welt am Sonntag ve Fransız Journal du Dimanche gazetelerinde yayınlandı. İki liderin, önceki hafta açıkça isim vererek karşı çıktıkları Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusunu makalede bu sefer isim vermeden ele almaları dikkat çekti. Merkel ve Sarkozy bu görüşlerini “Avrupa’nın sınıra ihtiyacı var. Sınırsız bir genişleme mümkün değil” sözleriyle bir kez daha yinelediler. Avrupa’nın dönem başkanlığına Türkiye’ye tam destek veren İsveç’in geçecek olması, Birlik içinde radikal bir tarz değişikliğinin de habercisi. Fransa’yı ekonomide fazla korumacı olmakla, stratejide ise Avrupa’nın genişlemesini durdurup Türkiye’yi dışarıda bırakmakla eleştiren İsveç’in dönem başkanlığı öncesi iki lider, seçimler konusunda daha diplomatik bir dil kullanmayı tercih etti. Merkel ve Sarkozy daha çok seçimlere katılım sorunu üzerinde durdu.

Alman ve Fransız liderler, seçimlere katılımın az olacağı korkusu nedeniyle seçmene “Bizi koruyan güçlü bir Avrupa için sandığa gelin,” çağrısında bulundular. AB’nin dünyada birincil rol oynaması için birliği daha da güçlendirecek Lizbon Anlaşması’nın bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini savunan iki politikacı, Anlaşmayı onaylamayan tek ülke olan İrlanda’yı güvence altına alacak adımları atmaya hazır olduklarını duyurdular.

Fransa’daki son anketlere gelince, katılım oranı Fransa’da da düşük bekleniyor. Anketler Pazar günü seçmenin yüzde 60’ının sandık başına gitmeyeceğini gösteriyor. İktidarı ve muhalefetiyle tüm adaylar ortak bir dille seçmeni sandığa çağırıyor.

Türkiye tartışmasının seçimlerin merkezine oturduğu Avrupa Parlamentosu seçimleri için Türkiye kökenli aday yok. Yalnızca Yeşiller Partisi’nin yedek listesinin sonunda tek bir Türk kökenli aday listelere girebilmiş. Seçimlerin favorisi AB dönem başkanlığı boyunca puan toplayan Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin partisi Halk Hareketi Birliği (UMP). İktidar partisi anketlerde yüzde 25 ile önde görünüyor. Ana muhalefet Sosyalist Parti (PS) ortalama yüzde 21 ile ikinci sırada yer alıyor. Ülkenin iki büyük partisinin oy toplamları yüzde 46 yani oylarından yarısından bile daha az. Buna karşılık küçük partilerin oy oranlarında bir yükselme göze çarpıyor.

Seçimlerde üçüncü gelmesi beklenen merkez sağ eğilimli MoDem’in yüzde 13 oy alacağı tahmin ediliyor. Yeşiller, Sol Cephe, Anti-Kapitalist Parti ve Ulusal Cephe’nin yüzde 5 ila 10 arasında oylar alması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG