Erişilebilirlik

Ermeni Diasporası: 'Obama'nın Açıklaması Büyük Hayal Kırıklığı'


Amerika'daki Ermeni kuruluşları Başkan Barack Obama'nın 24 Nisan açıklamasını "büyük hayal kırıklığı" olarak niteledi.

Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) Başkan Obama'yı "sözünden dönmekle" suçladı. Komite tarafından yapılan açıklamada, Obama'nın "Ermeni soykırımını doğru bir şekilde tanımaktan kaçındığı" belirtildi.

Obama, geçen yılki seçim kampanyasında California önseçiminden önce, “Başkan olarak ermeni soykırımını tanıyacağım” demişti. Obama, Ocak 2008 tarihinde, “Ermeni soykırımı konusunda gerçekleri söyleyen bir başkana ihtiyacımız var. O başkan ben olacağım” diye konuşmuş, “Ermeni soykırımı bir iddia, bir bakış, bir görüş değil. Tarihçiler tarafından kanıtlanmış bir gerçektir," demişti.

Amerika Ermeni Ulusal Komitesi Başkanı Ken Haçikyan, Başkan Obama'nın “Ermeni soykırımını tanıma sözünü tutmak yerine geri adım atmasından derin hayal kırıklığı duyuyoruz” dedi. ANCA, Obama’nın bu açıklamasının Amerika’nın Türkiye’nin tehditlerine boyun eğmeye devam ettiğini gösterdiğini ileri sürdü.

Amerika Ermeni Asamblesi de Obama'nın 'değişim' sözüne sadık kalmadığını belirtti. Asamble Direktörü Brian Ardouny, bu durumun soykırımını önleme konusunda Amerika'nın itibarını zayıflatacağını savundu.

1915 olaylarının "soykırım" olarak tanımlanmasını destekleyen ve bu yöndeki tasarıya imza koymuş olan Kongre üyelerinden Cumhuriyetçi Partili California Milletvekili George Radanovich, Obama'nın açıklamasına "derin kızgınlık" duyduğunu belirtirken, "Başkan siyasi nedenlerden, Ermenilere yaptığı taahhüdü yerine getirmedi" diye konuştu.

Başkan Obama 24 Nisan açıklamasında kendi görüşlerinin değişmediğini belirtti, ancak "soykırım" sözcüğünü kullanmayarak Türklerin hassasiyetini dikkate aldı. Obama açıklamasında Türkiye ve Ermenistan arasında başlatılan diyalog sürecine vurgu yaptı.

'Soykırım' Sözcüğünü Kullanmadı

Ermeni olaylarını anma günü dolayısıyla Başkan Barack Obama tarafından yapılan açıklamada "soykırım" sözcüğü kullanılmadı. Açıklamada, 1915 olayları için Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesine yer verildi.

1915 yılında meydana gelen olayları katliam olarak nitelendiren Başkan Obama 1915 olayları hakkında kendi kişisel görüşünün değişmediğini ve tarihi gerçeklerin kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye ve Ermenistan’ın ilişkileri normalleştirme çabalarını desteklediğini vurgulayan Obama, iki hükümet arasında başlatılan sürecin başarıyla sonuçlandırılmasını istedi.

Obama, "Ermeni ve Türk halkları ortak tarihlerini kabul ederek ve ortak insani özelliklerini görerek daha güçlü hale gelebilirler" dedi.

XS
SM
MD
LG